Kommentator: SF og EL må gå efter velfærden

Regeringen vil give lunser på velfærdsområdet til SF og EL som kompensation for dagpengene, mener kommentator
Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti får ikke deres dagpenge, til gengæld kommer velfærden igennem, mener politisk kommentator.
Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti får ikke deres dagpenge, til gengæld kommer velfærden igennem, mener politisk kommentator. Foto: JENS DRESLING/POLFOTO

SF og Enhedslisten må højst sandsynligt nøjes med et løfte om dagpengeændringer i de kommende finanslovforhandlinger.

Sådan lyder vurderingen fra politisk kommentator og chefredaktør på Fyns Amts Avis Troels Mylenberg.

- Skal enderne mødes, kræver det, at finansministeren giver en garanti, som SF og Enhedslisten kan spise. Han må love, at der skal snakkes dagpengeændringer efter finansloven, siger han til Ritzau.

Enhedslisten og SF kræver øjeblikkelige ændringer på dagpengeperioden. Blandt andet vil partierne halvere genoptjeningsperioden, der nu ligger på et år.

Da regeringen vil holde dagpengene uden for finansloven, vil den højst sandsynligt gennemføre en række af partiernes hovedkrav på velfærdsområdet.

- Regeringen har afsat halvanden milliard kroner til uspecificerede velfærdsforbedringer, og herfra har regeringen nok planer om at give SF og Enhedslisten nogle lunser, siger Mylenberg.

Han vurderer, at regeringen maksimalt vil gå med på at forlænge de midlertidige ordninger såsom arbejdsmarkedsydelsen, som ledige får, efter de har opbrugt deres dagpengerettigheder.

Sidste års finanslovforhandlinger var ikke uden dramatik. Enhedslisten gik til forhandlingsbordet med et krav om, at ældre minimum skal i bad to gange om ugen - regeringen ønskede i stedet en frivillig ordning.

Efter et par hektiske døgn med diskussioner frem og tilbage valgte regeringen til sidst at indgå en finanslovaftale med de blå partier.

Denne gang lurer et folketingsvalg, og Troels Mylenberg mener derfor, at næste års finanslov med al sandsynlighed får farven rød.

- Det vil være meget besynderligt at gå til valg, efter man ikke har lavet en finanslov med ens støttepartier, siger Mylenberg.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.