Kolleger i chok over chef: Hvordan kan det være Vivis skyld?

Centerchef på Lindegården får kritik for at sige, at den afdøde medarbejder Vivi Nielsen kunne have reddet sit eget liv ved at følge sikkerhedsregler.
En 57-årig sosu-assistent mistede livet, da hun blev stukket ned af en beboer, mens hun var på arbejde på bostedet Lindegården
En 57-årig sosu-assistent mistede livet, da hun blev stukket ned af en beboer, mens hun var på arbejde på bostedet Lindegården Foto: Scanpix

Uhørt, uacceptabelt og respektløst.

Sådan beskriver Karen Stæhr, der er sektorformand for social- og sundhedssektoren i FOA, en udtalelse fra centerchefen for Bocenter Lindegården.

I dagens udgave af Politiken påpeger centerchef Birger Jacobsen, at den afdøde medarbejder Vivi Nielsen blev dræbt, fordi hun ikke fulgte stedets sikkerhedsregler.

- Jeg har simpelthen ikke ord, der er stærke nok til at udtrykke den vrede, jeg fik, da jeg læste det her til morgen, siger Karen Stæhr til Avisen.dk og fortsætter:

- Hvor er vi henne, hvis ledere bare peger rundt i lokalet og siger, 'det er jeres egen skyld, at der sker vold og drab.'

Heller ikke socialpædagogen Mia Kristina Hansen, der arbejder på Lindegården, forstår chefen.

"Hun kan jo ikke forsvare sig" 

Vivi Nielsen stod med ryggen til en åben dør i medicinrummet, da en beboer stak hende ned bagfra. Havde døren været lukket og låst kunne det have reddet hendes liv, forklarede centerchef Birger Jacobsen til Politiken.

Men ifølge Karen Stæhr er udtalelsen alt for forsimplet. Tilmed finder hun den taktløst og uden tanke på Vivi Nielsens pårørende herunder hendes efterladte ægtemand.

- Vivi kan ikke engang forsvare sig, og hun har betalt med sit liv for at passe nogle meget syge mennesker, fastslår hun.

"Havde det også været min skyld?"

Mia Kristina Hansen, der var kollega med Vivi Nielsen, blev vred, da hun hørte sin chefs kommentarer.

- Hvad med alle de gange, jeg er blevet udsat for vold og trusler. Er det så min egen skyld? Hvis jeg var blevet slået ihjel, havde det så også været min skyld?, spørger hun.

Ifølge hende hænger man offentligt ansatte ud for ikke at være tilstrækkelige robuste, kompetente eller veluddannede, hvis de bliver udsat for farer i deres arbejde.

- Det er ikke i orden, at man som ansat i det offentlige ofte hører, at det er ens egen skyld, siger hun.

Chokeret personale 

Mia Kristina Hansen holder fri i dag, men hun har været i kontakt med flere kolleger. Det er hendes klare indtryk, at personalet er dybt forbløffet over chefens markante udmelding.

- Det er ikke det, vi har hørt ham sige før. Der er jo undersøgelser i gang så, hvordan kan han komme med en konklusion uden, at de undersøgelser er færdige, siger hun.

Hun håber, at debatten om bostederne fremover ikke kun vil handle om Lindegården og en enkelt person, fastslår hun.

- Der sker vold hver dag på et eller andet bosted i Danmark. Men nu må vi sige stop, understreger Mia Kristina Hansen.

Forkert fokus

Karen Stæhr mener også, at udtalelsen om Vivi Nielsen fjerner fokus fra, at udfordringerne på bosteder drejer sig om manglende ressourcer og nedlagte sengepladser i behandlingspsykiatrien, forklarer hun.

- De problemer er FOA og andre faglige organisationer og kommunerne gået i gang med at se på, og så går en centerleder ud og klandrer en medarbejder, som under ulykkelige omstændigheder har mistet livet, siger hun.

Chefen undskylder

Centerchef Birger Jacobsen beklager nu også selv det sagte. I formiddag skrev han rundt med en undskylding til sine ansatte, skriver Ritzau:

"Jeg vil gerne skriftligt følge op på samtalerne her til morgen på Lindegårdshusene og endnu engang dybt beklage udtalelserne, der refereres til i Politiken i dag,” skriver han blandt andet.

Avisen.dk har forgæves forsøgt at få en kommentar centerchef Birger Jacobsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.