Kollega til knivdræbt til møde med minister: Bare snak bliver til handling

Sundhedsministeren havde i dag inviteret en kollega til den knivdræbte Vivi Nielsen til en snak om problemerne på landets bosteder.
Mia Kristina Hansen, der er ansat på Lindegården, var i dag til møde med sundhedsminister Sophie Løhde (V).
Mia Kristina Hansen, der er ansat på Lindegården, var i dag til møde med sundhedsminister Sophie Løhde (V). Foto: Privat og Scanpix/arkiv

I flere måneder har de ansatte på Lindegården forsøgt at råbe sundhedsminister Sophie Løhde (V) op. 

I marts blev sosu-assistenten Vivi Nielsen stukket ihjel af en psykisk syg beboer, og siden har hendes kolleger forsøgt at få de ansvarlige politikere i tale.

De har blandt andet strejket for at gøre opmærksom på de massive problemer på Lindegården og landets øvrige bosteder. Noget, som Avisen.dk har afdækket i en række artikler i kølvandet på knivoverfaldet i marts.

Det er også blevet til en annonce i gratisavisen metroxpress stilet direkte til Sophie Løhde, hvor de ansatte inviterede ministeren på et visit for at se og høre, hvordan forholdene er på landets bosteder. 

Og det ser ud til, at det har haft en effekt.

I hvert fald var Mia Kristina Hansen, som er socialpædagog på Lindegården og en af drivkræfterne bag annoncekampagnen, i dag til møde med Sophie Løhde.

- Jeg fik sagt det, jeg gerne ville. Jeg fik fortalt de historier jeg gerne ville og givet udtryk for noget af det, jeg synes skulle laves om og ikke fungerede, siger Mia Kristina Hansen til Avisen.dk.

Og hun oplevede, at Sophie Løhde lyttede til, hvad der blev sagt.

- Jeg synes også, at jeg kan høre, at hun rigtig gerne vil hjælpe med at få forandret det, der ikke virker, siger Mia Kristina Hansen.

Håber at snak bliver til handling

Færre sengepladser i behandlingspsykiatrien og flere psykisk syge borgere med behandlingsdomme har ført til voldsomme episoder på bosteder. Drabet på Vivi Nielsen blev således det femte dødsfald blandt bosted-ansatte på fire år.

Op til mødet havde Mia Kristina Hansen via mail og Facebook derfor opfordret alle med erfaringer fra, hvordan samarbejdet mellem psykiatrien og bostederne fungere i hverdagen, til at dele både gode og dårlige erfaringer. 

Alt det tog hun med til mødet, der oprindeligt var planlagt til at vare en halv time, men som endte med at strække sig over 45 minutter.

Nu håber Mia Kristina Hansen bare, at det bliver til mere end snak.

- Hun har lovet, at de lægger en plan ud til august. Der bliver stadig snakket rigtig meget, og jeg håber bare, at det også fører til handling, siger hun.

Men en ting er i hvert fald sikkert, Mia Kristina Hansen giver ikke op, før der er kommet konkrete løsninger på bordet.

- Jeg stopper ikke. Jeg bliver ved, indtil jeg ser, at der sker noget, siger hun.

Regeringen indgik tidligere på måneden en aftale med Danske Regioner og Kommunernes Landsforening. Her forpligter parterne sig til at udarbejde tiltag, der kan løse problemerne med vold på bosteder. Forslagene bliver fremlagt i udgangen af august.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.