PRISEN FOR BILLIG TELEFONI

Kold skulder til ydmygede ansatte: TDC vil stadig ikke samarbejde med HK

I TDC-selskabet TDC Telco er ansatte blevet ydmyget med plastiklorte, straf-armstrækninger og krokodillehatte. Det har fået flere ansatte til at gå til fagforeningen HK. Men HK fik i dag en kold skulder.
Fagforeningen HK Service Hovedstaden holdt onsdag møde med TDC efter flere historier om grove ydmygelser af ansatte. Her ses overenskomstchef Helle Lindgren og formand René Knudsen.
Fagforeningen HK Service Hovedstaden holdt onsdag møde med TDC efter flere historier om grove ydmygelser af ansatte. Her ses overenskomstchef Helle Lindgren og formand René Knudsen. Foto: Irina Frost

Avisen.dk har tidligere fortalt, hvordan telefonsælgere i TDC's datterselskab TDC Telco blev ydmyget groft med blandt andet plastiklorte og hånende krokodille-hatte, når de ikke solgte nok. 

Senere kunne MetroXpress fortælle, hvordan man blev straffet med armstrækninger, når man kom for sent tilbage fra pause. Og solgte man ikke nok, blev der tegnet en rød ring om ens navn. Samtidig var en overvægtig kollega blev presset til at lave englehop, mens hele afdelingen lo.

Begge gange lovede TDC bod og bedring. Men trods løfterne vil TDC Telco stadig ikke samarbejde med fagforeningen HK, som organiserer de ansatte i telebranchen.

På et møde i dag stod det nemlig klart, at TDC Telco ikke vil tiltræde en overenskomst med lokalafdelingen HK Service Hovedstaden. Det var ellers, hvad HK havde håbet på.

HK: Ansatte dårligt stillet

En overenskomst ville betyde, at de ansatte blandt andet kunne få mere i løn, løn under barsel, ret til barns første sygedag og retten til at vælge en tillidsrepræsentant. Det fortæller Réne Knudsen, formand for HK Service Hovedstaden.

- Det stiller de ansatte dårligt. TDC er en af de førende på markedet, men har ikke overenskomst for deres discountprodukter. Det har Telenor og Telia til gengæld. Vi mener, at TDC bør tiltræde overenskomsten, så der er lige vilkår blandt de store spillere på markedet, siger han til Avisen.dk.

TDC har ikke mange kommentarer til hverken sagen eller mødet. Vicedirektør i TDC Groups HR-afdeling, Peer Schaumburg-Müller, vil dog gerne bekræfte, at man "havde et godt og konktruktivt møde".

- HK fremlagde bl.a. deres synspunkt, om at Telco ApS skulle sætte DI’s Funktionæroverenskomst i kraft, uanset at man ikke havde 50 pct. af medarbejderne som medlemmer, som overenskomsten ellers forudsætter. Telco tilbød HK en fortsat dialog, men der kunne ikke på mødet opnås enighed om at sætte Funktionæroverensomsten i kraft, skriver TDC i en mail til Avisen.dk.

Formand: Det kan ske igen

I HK Service Hovedstaden frygter formanden, at vi igen kan komme til at høre historier om ansatte, der bliver latterliggjort og straffet af cheferne. For når der ikke er en overenskomst, kan de ansatte heller ikke vælge en tillidsrepræsentant, som de kan gå til, når de oplever problemer.

- Hvis vi havde en daglig, dialogbaseret relation, ville der jo være en måde at løse problemerne på. Det har de medarbejdere, som har stået frem indtil nu, desværre ikke oplevet, at det var, siger René Knudsen.

En plastiklort på bordet, når en sælger ikke gjorde det godt nok. Det var vilkårene for ansatte i TDC Telco, fortalte Avisen.dk sidste år. (Foto: Medarbejder hos TDC Telco)

Stor gennemstrømning

Formelt set er TDC Telco faktisk omfattet af en overenskomst med HK. Men på hele HK-området i det private gælder den særlige 50-procentsregel. Den betyder, at en virksomhed ikke behøver følge overenskomsten, hvis under halvdelen af de ansatte er medlem af HK. Og det er svært at opnå i callcenter-branchen, hvor der er en meget stor gennemstrømning af helt unge mennesker.

Det er heller ikke blevet nemmere af, at nogle af de ansatte i TDC-selskaberne Telmore og Fullrate havde en opfattelse af, at ikke måtte tale med HK, fortæller René Knudsen. Her kom der dog lidt ud af mødet for HK.

- Der var vi fået en bekræftelse på, at de præciserer over for Telmore og Fullrate, at folk har ret til at tale med os, og at vi har ret til at organisere dem. Det håber vi kan gøre det lidt nemmere at nå op på de 50 procent, siger formand René Knudsen.

Opdateret 15.34 med en kommentar fra TDC.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.