Kold gås og skuffede børn: Flere skal arbejde denne jul

Ifølge ny meningsmåling skal flere danskere på arbejde juleaften og nytårsaften. Mange er ikke klar over, at hverken jul eller nytår tæller som helligdage.
Juleaftensdag er ikke en helligdag, så faktisk har du ikke krav på at holde fri, med mindre det er aftalt i din overenskomst.
Juleaftensdag er ikke en helligdag, så faktisk har du ikke krav på at holde fri, med mindre det er aftalt i din overenskomst. FOTO: Polfoto/Jesper Mortensen

Kold gås og flad champagne. Mange danskere oplever, at jobbet æder sig ind på det allerhelligste - julefreden.

Det viser en ny meningsmåling blandt 1.020 personer, som Wilke har foretaget for Avisen.dk.

Her svarer 26 procent, at de selv eller deres nærmeste i stigende grad skal arbejde juleaften eller nytårsaften.

Det er blandt andet tilfældet i hotel- og restaurationsbranchen.

- Der er flere mennesker, som dropper traditionerne og i stedet går ud og får en oplevelse på enten hotel eller restaurant. Og det betyder så også, at flere arbejdsgivere vælger at holde åbent, siger John Frederiksen, der er næstformand i fagforeningen 3F Privat, Service, Hotel og Restauration.

Juleaften er ikke en helligdag

Helt unormalt er det dog ikke at skulle arbejde på juleaftensdag eller nytårsaftensdag. Ingen af dagene er nemlig officielle helligdage.

Det vil sige, at hvis ikke andet er aftalt i arbejdspladsens overenskomst - hvis der er sådan en, svarer det til at arbejde på den tilsvarende ugedag, hvor julen eller nytåret falder.

For en del ansatte i Tivoli betyder det, at de skal arbejde til normal løn til jul og nytår, fordi forlystelsesparken for første gang i år holder åbent på de to særlige mærkedage.

Læs også: Tivoli-ansatte skal knokle juleaften uden genetillæg

- Det er ikke officielle helligdage, men man bør selvfølgelig få noget ekstra, hvis man skal arbejde på de her ubekvemme tidspunkter. Men generelt har vi nu en fornemmelse af, at de fleste arbejdsgivere respekterer det her pusterum, som gør os til mennesker frem for robotter, siger René Knudsen, der er formand for HK Service Hovedstaden.

Butiksansatte beskyttet af Lukkeloven

Arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv bekræfter, at en del virksomheder holder åbent både juleaftensdag og nytårsaftensdage.

- Men de fleste steder finder man ud af at planlægge arbejdet uden konflikt. Der findes jo altså nogen mennesker, for hvem det er mindre generende at arbejde for eksempel juleaftensdag, og som hellere vil have den fridag på et andet tidspunkt. Men der er selvfølgelig altid nogen ønsker, som ikke kan imødekommes, siger HR-direktør Rikke B. Ørum.

59 procent oplever dog ifølge undersøgelsen ingen forskel i arbejdstiden i højtiden. 13 procent svarer, at "sådan har det altid været".

Og det kan meget vel være tilfældet, hvis man for eksempel arbejder på hospital, plejehjem, som buschauffør, politimand eller på en tankstation.

Men for ansatte i større butikker eller supermarkeder, er julefreden dog sikret. Selv om Lukkeloven blev liberaliseret i 2012, har ansatte i alle butikker med en årlig omsætning over 33 millioner stadig lovkrav på at holde fri på helligdage, juleaftensdag og nytårsaftensdag efter klokken 15.00.

Undersøgelsen

 

Butikker, restauranter og senest Tivoli er begyndt at udvide åbningstiderne til blandt andet juleaften og nytårsaften. Oplever du, at du selv, din familie eller venner i stigende grad må arbejde på traditionelle fridage?

  • Ja, i høj grad eller nogen grad - 26 pct.
  • Sådan har det altid været - 13 pct.
  • Nej - 59 pct.
  • Nej, der er tværtimod blevet mindre arbejde på fridage - 2 pct.

 

Kilde: Wilke for Avisen.dk. 1.020 adspurgte.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.