Koks i udbetalingerne: Ændringer i boligstøtte og friplads skaber stor forvirring

Et nyt system til at beregne bl.a.boligstøtte og fripladser skaber tvivl blandt borgerne og masser af henvendelser både til og fra kommunerne.
Københavns Kommune skriver månedligt til ca. 7.000 familier, der får reguleret deres tilskud til daginstitutioner på grund af de nye regler.
Københavns Kommune skriver månedligt til ca. 7.000 familier, der får reguleret deres tilskud til daginstitutioner på grund af de nye regler. Foto: Johan Gadegaard/Scanpix

Et nyt system til at beregne blandt andet boligstøtte og fripladser medfører telefonkøer, tusindvis af breve og risiko for økonomisk tab hos dårligt stillede.

Både Udbetaling Danmark og en række kommuner, Avisen.dk har talt med, får rigtig mange henvendelser fra frustrerede borgere. Nogle forstår ikke systemet. Andre mangler på grund af uheldige økonomiske sammenfald pludselig tusindvis af kroner i deres budget.

Problemet er opstået, fordi en række tilskud siden 1. januar i år er blevet beregnet månedsvis ud fra Skats indkomstregister. Før lå de fast for et år af gangen.

Det betyder, at størrelsen på boligstøtten og prisen på en plads i børnehaven kan svinge med tusindvis af kroner fra måned til måned. Systemet skal sikre, at man ikke som før kan oparbejde store efterregninger af for meget udbetalt tilskud. 

Hos Udbetaling Danmark er antallet af opkald steget med 20 procent, og samtaletiden er steget med 50 procent, siden reglerne om den svingende boligstøtte blev sendt ud.  

De svingende tilskud giver også øget administration i kommunerne.

Alene Aalborg Kommune sender 2.000 breve ud hver måned om ændringer i tilskuddet til daginstitutioner. To tredjedel handler om, at der skal betales penge tilbage, mens en tredjedel er om ret til større tilskud.  

- Der er mange, som ikke rammer det beløb, vi havde forventet. Det er svært at forklare og svært at forstå udsvingene. Hvis vi sender 2.000 breve hver måned og bare 10 procent ringer ind, er det også mange, siger Jesper Hjorth, leder fra pladsanvisningen i Aalborg Kommune.

Usikkert om man kan få penge tilbage

For eksempel skal kommunen skrive til alle dagpengemodtagere med friplads hver tredje måned. Her får de dagpenge for fem uger i stedet for fire, og det giver så stort udsving i deres indtægt, at deres tilskud til børnehave og vuggestue sættes ned.

Også udbetalte feriepenge, bonusordninger, fejl i arbejdsgiverens indberetninger og forsinkelser i kontanthjælp eller dagpenge giver problemer.  

Avisen.dk er blevet kontaktet af en familie på kontanthjælp, hvor manden på grund af administration hos kommunen fik udbetalt kontanthjælp for to måneder i samme kalendermåned.

Det opfatter Skats indkomstregister som, at manden har fordoblet sin indtægt til 29.000 kroner. Så familien har i månederne efter har fået 2.100 mindre i boligstøtte og skal betale cirka 2.000 mere for datterens plads i børnehave.

Et problem, som både Esbjerg og Aalborg kommune kan nikke genkendende til.

- Den type sager har vi også haft. Det rammer især enlige, og det er uklart nu, om de kan få pengene tilbage ved slutningen af året. Lige nu arbejder vi med IT-leverandøren på at ændre regnemetoden, så vi ikke rammer de forkerte, siger Jesper Hjorth fra Aalborg.

De fleste er tilfredse

Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling ændrede reglerne 1. juli, så kommunerne fremover skal se på, hvilken måned løn, kontanthjælp og andre ydelser skulle dække, og ikke på, hvilken måned, pengene tilfældigvis er udbetalt i.

Både Aalborg, Esbjerg og Københavns kommuner oplever dog overordnet, at borgerne er tilfredse med det nye system, der sikrer dem mod store efterregninger sidst på året.

Københavns Kommune skriver månedligt til ca. 7.000 familier, der får reguleret deres tilskud på grund af de nye regler.

Niels Mikkelsen, der er Leder af Forældrebetalingen i København, siger, at kommunen har fået mange henvendelser fra borgere, der ønsker en konkret forklaring på en beregningen af deres friplads.

- Vi oplever, at der er en helt klar overvægt blandt fripladsmodtagere,  der synes, at systemet er godt og retfærdigt, når de får principperne forklaret, siger Niels Mikkelsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.