Koks i Krifa: Erkender rod i reglerne

For tre år siden kritiserede Krifa-boss andre fagforeninger for at spænde ben for medlemmer på vej ud ad døren. Nu har han selv indført et halvt års bindingsperiode, som dog er blevet helt misforstået.
I 2011 kritiserede Søren Fibiger Olesen fagforeninger med lange opsigelsesperioder. Nu har Krifa selv indført seks måneders binding.
I 2011 kritiserede Søren Fibiger Olesen fagforeninger med lange opsigelsesperioder. Nu har Krifa selv indført seks måneders binding. FOTO: Pressefoto fra Krifa

Krifa Plus, en udvidet fagforening til dig, der vil have lidt mere ud af det hele.

Sådan lyder tilbuddet fra Kristelig Fagbevægelse (Krifa). Men til forskel fra det billigere standardmedlemskab forpligter pluskunderne i Krifa sig til en seks måneders bindingsperiode.

Det er ellers kun få år siden, at Krifa-formand Søren Fibiger Olesen pegede fingre af andre fagforeninger, som gør det dyrt for medlemmer at melde sig ud eller skifte til andre fagforeninger.

"Jeg kan ikke se, hvad argumentet er for en lang opsigelsesperiode andet end med tvang at holde på sine medlemmer. Fagforbund italesætter friheden højt. Så skal vi da ikke samtidig gøre det svært og økonomisk vanskeligt at melde sig ud. Det harmonerer ikke," sagde han til Jyllands-Posten i 2011.

Som Avisen.dk skrev i går, er der stor forskel på, hvor billigt fagforeninger slipper taget i deres medlemmer.

Læs også: Fagforeninger: Vil du melde dig ud? Det koster

Siden udtalelserne i 2011 har Krifa nu selv ændret reglerne, så medlemmer af den såkaldte Plus-ordning har en seks måneders bindingsperiode.

"Vi har andre medlemskaber uden binding. Det, der er vigtigt, er, at man har oplyst ordentligt omkring det, så man er klar over vilkårene, når man tegner et medlemskab," siger Søren Fibiger Olesen.

Afviser dobbeltmoral

Krifa-formanden afviser, at der er tale om dobbeltmoral. Til gengæld erkender han, at Krifa indtil nu ikke har forstået sine egne regler.

Det sker efter, at Avisen.dk er gået ind i sagen om en fynsk chauffør, som blev indfanget af bindingsperioden, da han ville skifte fagforening til 3F.

Læs også: Skuffet chauffør skal betale for at forlade Krifa

"Det er gået op for mig, at vi har et præciseringsproblem i vores organisation. Vi skal have præciseret, hvad vi mener med bindingsperiode, og hvordan det skal praktiseres," siger formand Søren Fibiger Olesen.

Skal forhindre akut-shopping

Formålet med bindingsperioden er kun at forhindre medlemmer i at shoppe frem og tilbage mellem medlemskaber, hvis de har et aktuel problem.

Der gælder derimod ingen binding, hvis man vil skifte til en anden fagforening.

"Du kan ikke sige, at nu får jeg et problem i næste uge, så jeg køber lige pluspakken, og så hopper jeg ned i basispakken igen, så snart problemet er løst. Men bindingsperioden er ikke lavet for at forhindre medlemmer i at skifte til for eksempel 3F," siger han.

Den fynske chauffør og andre medlemmer, som ønsker at skifte fagforening, kan derfor fremover melde sig ud med en uges varsel.

"Det er selvfølgelig noget rod, at det ikke har været ordentligt præciseret. Men det skal jeg nu sørge for, at det bliver fremover," siger Krifa-formanden.

Så meget koster det at melde sig ud

 

  • 3F: 14 dages varsel ved udmelding
  • HK: Slutning af indeværende måned + en måned
  • FOA: Slutning af indeværende måned + en måned
  • IDA: Tre måneders varsel til udgangen af næste kvartal / op til 6 mdr.
  • DJØF: Tre måneders varsel til udgangen af næste kvartal / op til 6 mdr.
  • KRIFA: En uges varsel ved udmelding, men bindingsperiode på seks måneder for medlemmer af Krifa Plus.
  • Det Faglige Hus: En uges varsel til udgangen af en måned

 

De fleste fagforeninger har vedtægter, som forhindrer medlemmer i at melde sig ud under eller under optræk til konflikt, strejke eller lockout.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.