Koks i kommunen smider flere folk på gaden

En del lejere, der ryger på gaden, får slet ikke den boligsikring, de har ret til. Mange svage lejere kunne blive boende, hvis kommunerne blev bedre til at hjælpe, konkluderer ny rapport.
Forrige år var der 3465 sager, hvor familier eller enkeltpersoner blev sat på gaden af kongens foged. Arkivfoto.
Forrige år var der 3465 sager, hvor familier eller enkeltpersoner blev sat på gaden af kongens foged. Arkivfoto. Foto: Colourbox/free

Selv om virkningerne af finanskrisen ser ud til at fortage sig, er der stadig familier og enkeltpersoner, der har det økonomisk svært.

Nogle har det endda så svært, at de bliver sat på gaden af kongens foged.

Det skete 3465 gange forrige år, men antallet kan formentlig sænkes væsentligt, hvis kommunerne griber tidligere ind med en forebyggende indsats.

Det er konklusionen i en rapport fra SFI, som sammenligner antallet af udsættelser på tværs af kommunerne i perioden fra 2007 til 2013.

Den viser, at selv når man tager højde for forskellig befolkningssammensætning, er der forskel på, hvor mange udsættelser der sker i den enkelte kommune.

Undersøgelsen siger, at 1400 af de i alt 27.000 udsættelser i perioden kunne være undgået, hvis alle kommuner levede op til det forventede gennemsnit.

Det får ministeren for by, bolig og landdistrikter, Carsten Hansen, til at reagere.

- Hver gang et menneske bliver sat på gaden, er det en social katastrofe. Men når nu vi kan se, at mere end hver fjerde kommune har flere udsættelser, end de burde, så synes jeg, at vi må tage hinanden i ed på, at der skal strammes op, siger han.

Minister: Kun vindere, hvis vi gør en ekstra indsats

Undersøgelsen viser, at unge lejere, enlige mænd og kriminelle er overrepræsenteret i statistikkerne, og derfor kan kommunerne med fordel sætte ind med en forebyggende indsats over for disse grupper.

Man kan yde gældsrådgivning, indgå frivillige aftaler om huslejebetaling og rådgive bedre om boligstøtte, ligesom der måske er behov for et tættere samarbejde med Kriminalforsorgen.

- Det er ikke let, men vi har værktøjerne, og der er kun vindere, hvis vi gør en ekstra indsats.

- Først og fremmest for beboerne, der ikke bliver hjemløse, men også økonomisk er der rigtig meget at hente ved at holde folk i deres bolig, siger Carsten Hansen.

I København har den almennyttige boligforening KAB tilbudt økonomisk rådgivning til lejere, der var truet af udsættelse. Her har rådgiveren både forhandlet med kommunen og med lejernes banker om at redde dem fra hjemløshed.

Læs også: Sanne uden dagpenge: Bagud med huslejen trods lån

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.