Kogte penis i riskoger: Derfor elsker vi historier om hævn

Selvom vi i Danmark sjældent griber til selvtægt og egentlig synes, det er forkert at hævne sig, så kan vi godt glædes over andres hævn. Det kan behage vores retfærdighedssans og give os en ’så-kan-han-lære-det-følelse’, siger en psykolog.
Voldtægtsofre, som skærer forbryderens penis af, eller forældre, der dræber deres børns mordere. Selvom de fleste ikke går ind for hævn, kan vi godt finde på at gnide os gnæggende i hænderne, når vi hører den slags historier.
Voldtægtsofre, som skærer forbryderens penis af, eller forældre, der dræber deres børns mordere. Selvom de fleste ikke går ind for hævn, kan vi godt finde på at gnide os gnæggende i hænderne, når vi hører den slags historier. Foto: Scanpix/Modelfoto

En af de typer af hævn, der findes, udspringer af selvretfærdighed. Det er den slags, der får os til at melde naboen for at få lavet sort arbejde eller snyde i skat.

- Det gør vi, fordi vi føler trang til at markere skellet mellem dem og os. At manifestere, at ’jeg går på den rette sti’, og sørge for, at de andre bliver straffet for at snyde og bedrage, siger psykolog Tobias Dehli Bodelsen til FEMINA.

Hader du indimellem din kæreste? Det er der nogle gode og okay grunde til. Læs om 8 af dem på Femina.dk

- Den danske kultur er jo en af de mest civiliserede i verden. Vi har et retssystem, der ikke går ud på hævn og straf men på resocialisering. Derfor har vi heller ikke dødsstraf som i f.eks. USA. Og det er ikke kulturelt og socialt acceptabelt at gribe til selvtægt som visse steder i Mellemøsten.

- Det betyder, at vi har et mere skamfuldt forhold til hævn. Vi ved godt, at det ikke er rationelt og ’rigtigt’. Men for os som individer er det fuldstændig de samme følelser, der gør sig gældende. Vi handler bare ikke på dem i samme grad, siger Tobias Dehli Bodelsen til FEMINA.

Genkender lysten til at få hævn

Men selvom vi egentlig synes, det - som regel - er forkert at hævne sig. Så kan vi godt fryde os lidt over historier om andres hævn.

Det kan behage vores retfærdighedssans og give os en ’så-kan-han-lære-det-følelse’, hvis vi hører om en voldtægtsmand, der har fået skåret sit lem af eller en utro kæreste, der har fået sin gardinstang fyldt med rejer og ikke kan forstå, hvorfor der stinker i hele lejligheden. Vi har det med andre ord bedre med andres hævn end vores egen.

Sådan holder du liv i dit parforhold: Få otte gode råd her

- Det handler formentlig om, at vi genkender smerten og følelsen af lyst til hævn. Men enten selv er for rationelle, for fornuftige eller for konfliktsky til selv at handle på det. Og så kan vi godt lide den blanding af retfærdighed, forargelse og fryd det giver, når andre gør det, mener Tobias Dehli Bodelsen.

Har du lyst til at hævne dig? Men hvorfor har vi trang til hævn, når de færreste of os i virkeligheden ønsker andre ulykke: Læs mere på Femina.dk

Her får du en række vilde hævn-historier:

Lemmet i riskogeren
En sindsforvirret kvinde fra Thailand tog i 2003 en grusom hævn på sin 47-årige mand, fordi hun følte sig overset og forsmået. Kvinden dræbte ham med et haveredskab, skar lemmet af ham og kogte det i sin riskoger. Derefter skrev hun et afskedsbrev, og tog livet af sig selv. I følge nyhedsbureauet AFP blev parret fundet af et familiemedlem, som også lettede låget på riskogeren.

Hævn over datterens morder
I 1981 dræbte en mor sin syvårige datters morder - en tysk slagter, der led af en sygelig seksualdrift. Under retssagen rejste moderen, Marianne Bachmeier, sig og skød ham med otte skud. Hævntogtet vakte voldsom debat i og uden for Tyskland. Marianne Bachmeier blev idømt seks års fængsel for drabet. Men i offentligheden blev hun betragtet som retfærdighedens straffende engel.

Spam-mail - SÅ stopper det!
I 2003 var spam-mail begyndt at blive et internationalt problem. En kontroversiel herre ved navn Alan Ralsky blev kendt som spam-kongen, da han skabte sig et forretningsimperium ved at sende millioner af spam-mails ud for diverse virksomheder. Da en lokal avis i Michigan afslørede Ralskys 743 kvm hjem og ekstravagante livsstil, blev det for meget for nogle af spam-modtagerne. De fandt frem til hans adresse og lækkede den på Internettet. I løbet af kort tid, landede der hver dag over 50 kg fysisk junkmail, postordrevarer etc. Senere fik Ralsky også en 51 måneders fængselsdom for sin lidt for friske fidus.

Hun smed hans penis ud af vinduet
Amerikanske Lorena Bobbitt levede i mange år med en mand, der tævede og voldtog hende systematisk. En aften i 1993 kom han fuld hjem og bankede og voldtog hende endnu en gang. Men nu havde Lorena Bobbitt fået nok. Da manden faldt i søvn, skar hun hans penis af og forlod huset. Nogle kilometer væk kastede hun den ud af bilvinduet.

Lorena blev kendt som penis-kvinden, mens hendes mand, John Wayne Bobbitt blev frikendt for vold og voldtægt. Han fik sin penis syet på igen (om den blev funktionsdygtig melder historien intet om), og parret blev skilt i 1995.

Lorena Bobbitt stiftede organisationen Lorena’s Red Wagon, som hjælper voldsramte kvinder. Og i 2003 blev John Wayne Bobbit dømt for vold mod sin nye kone.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.