Kønsforsker: Vi vil ikke være nøgne

Kønsforsker og sexolog forklarer, hvorfor nøgenheden er mindre synlig i dag end tidligere.

Af Anna Beckmann, Aller Media

Hvordan har blufærdigheden det i dag efter at vores mødre i 1970’erne og 80’erne smed bh’en og sagtens kunne være nøgne for hinanden. Kønsforsker og lektor i kommunikation ved Roskilde Universitet, Rikke Andreasen er ikke i tvivl:

- Man må konstatere, at mens vi får mere eksplicit nøgenhed i det offentlige rum, sker der samtidig en personlig tildækning. Det handler om, at kvinderne vil have lov til at være i fred og undgå den opmærksomhed, man får, når man er nøgen, siger hun til ugebladet Femina.

Hun påpeger desuden, at det kræver et vist overskud at være afklædt som, kvinde. Et overskud som man ikke altid kan eller ønsker at mobilisere.

Derfor kan du blive mere sulten af at spise et æble

Nøgne kvinder i byrummet

Ifølge Rikke Andreasen handler det om, at kvinderne ikke kan identificere sig med mediebilledet:

- Det er slående, hvor mange nøgne kvinder man får smasket i hovedet i det danske byrum. Det er der mange, som reagerer på. Især fordi mange ikke kan genkende sig selv i de kvinder, man ser i medier og reklamer, siger kønsforskeren og forklarer at jo mere nøgenhed vi har fået i det offentlige rum, jo mere har vi tendens til at vælge den fra, siger hun.

Derfor bliver vores numse fladere med alderen

Det hænger sammen med vores selvværd

Blufærdigheden overfor den nøgne krop observeres også af sexolog og folkeskolelærer Rikke Ewald. Hun oplever, det hænger sammen med vores selvværd:

- Spørger man ind til, hvorfor de ikke kan lide at være afklædte, hænger det ofte sammen med, at de ikke synes, de er gode nok, siger Rikke Ewald og uddyber, at vi skal se perfekte ud, være slanke og have perfekte bryster, hvilket lægger et stort pres på kvinderne. Hun kæder desuden blufærdigheden sammen med to andre ting.

Unaturligt forhold til kroppen

Dels er det en reaktion mod den generation, der gjorde de nøgne dinglende bryster til deres varemærke, dels er det en reaktion mod den tilgængelighed, der er kommet med internettet. I ugebladet Femina ærgre Rikke Ewald sig over, at vi har fået et unaturligt og fremmedgjort forhold til vores krop:

- Hele forståelsen af kroppen som naturlig organisme er skredet rigtig meget, siger Rikke Ewald og henviser til at så naturlig en ting som graviditet er blevet en diagnose, der skal afvikles på et hospital. Hendes bud på en løsning er oplysning om kropslighed og seksualitet fra de helst små klasser – så kroppen ikke fremstår som noget hemmeligt og skamfuldt.

Blomster: Sådan får du buketten til at holde længere

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.