Købte ø på Hawaii: Topchefens vilde liv støttet af dine pensionskroner

Danske pensionskasser har investeret over to milliarder kroner i it-firmaet Oracle, som har USA’s mest overbetalte topchef.
Larry Ellison er glad for sejlsport. Udover at dyrke ocean race i kæmpe sejlbåde ejer han verdens næststørste yacht, 'Rising Sun', som har kostet cirka halvanden milliard kroner.
Larry Ellison er glad for sejlsport. Udover at dyrke ocean race i kæmpe sejlbåde ejer han verdens næststørste yacht, 'Rising Sun', som har kostet cirka halvanden milliard kroner. FOTO: Victor Fraile/Scanpix

Oracle Corporations topchef, Larry Ellison, har ingen problemer med at finde på ting at bruge sin milliardløn på.

Han har blandt andet fået bygget sit helt eget 'estate' i japansk stil - opkaldt efter sig selv. Huset er en af verdens dyreste boliger og har kostet omkring en milliard kroner at etablere, ifølge Forbes. Boligen er på mere en 10.000 kvadratmeter og rummer blandt andet otte soveværelser, elleve badeværelser, et fitnesscenter og en biograf, skriver Wall Street Journal.

En kortlægning fra Ugebrevet A4 viser, at danske pensionselskaber bidrager til at forgylde amerikanske topchefer ved at investere milliarder af kroner i amerikanske firmaer.

Ni danske pensionskasser har til sammen investeret over 13 milliarder kroner i 25 amerikanske selskaber, der har ét til fælles: De betaler deres topchefer langt mere, end de er værd.

Ifølge den amerikanske organisation 'As You Sow', ligger Larry Ellison nummer et på listen over overbetalte topchefer. Alligevel har danske pensionskasser investeret over to milliarder kroner i Oracle.

Mere powershopping: Et nabolag og en ø

Larry Ellison har opkøbt et helt nabolag - mere end tyve ejendomme - langs den populære Malibou Beach i Californien. Det er blandt andet en stribe huse på den såkaldte Carbon Beach - også kaldet milliardærernes strand - nord for Los Angeles, som Larry Ellison især har fået klørene i.

Pensionskroner i lommen på rigmænd
  • Ugebrevet A4 har kortlagt de største danske pensionskassers aktier i 25 firmaer, der har USAs mest overbetalte topchefer.
  • Kortlægningen er baseret på en analyse fra en amerikansk ngo, As You Sow, der sammenholder cheflønnen i USAs 500 største firmaer med det resultat, chefen leverer til deres investorer - målt over fem år.
  • Ugebrevet A4 har indsamlet oplysninger fra de største danske pensionskasser om hvor mange penge, de har placeret i hvert af de 25 firmaer - og om de har stemt ja eller nej til hver lønpakke på firmaernes generalforsamlinger.
  • Kortlægningen viser, at kun tre ud af ni pensionsselskaber har stemt nej til nogle af de mest skævvridende lønpakker. Flertallet har enten stemt ja eller undladt at stemme.
UDVID

Desuden har Larry Ellison også købt sig en ø i Hawaii for et ukendt beløb på mere end halvanden milliard kroner, ifølge Business Insider.

Øen - ved navn Lanai - har omkring 3.000 indbyggere. Nu ejer Ellison en tredjedel af deres boliger, samt en stor del af øens eneste by, inklusive to hoteller, en park, et teater, et par supermarkeder og en golfbane. Det skriver New York Times.

Alt dette fik han fat på gennem én samlet handel, der gjorde Ellison til ejer af 87.000 ud af Hawaii-øens i alt 90.000 hektarer. Det vil sige at han nu ejer et areal, der er større end Lolland.

Men Larry Ellison bruger ikke kun penge på sig selv. I hvert fald er han én af de millionærer, der har underskrevet den såkaldte 'Giving Pledge', som moralsk forpligter ham til at give mindst halvdelen af sin formue til filantropi - før eller efter sin død, ifølge Inc.com.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.