Købmanden Anna Grethe reddet af lokale pensionister: "De er guld værd"

Købmand Anna Grethe Madsen har mærket, hvordan lokale borgere har reddet hendes forretning - og byens samlingspunkt.
Anna Grethe Madsens købmand blev reddet af de lokale borgere
Anna Grethe Madsens købmand blev reddet af de lokale borgere Foto: Anna Grethe Madsen

For fire år siden var den lokale købmand i Hunderup-Sejstrup i Sønderjylland ved at dreje nøglen om, men med hjælp fra de lokale borgere lykkedes det at undgå butiksdøden.

- Vi var på nippet til at lukke, fordi vi ikke havde omsætning nok. Heldigvis var der en enorm velvilje til at finde en løsning, så det ikke blev nødvendigt, siger købmand Anna Grethe Madsen.

Dermed er Anna Grethe Madsens købmand et eksempel på en tendens. For selvom antallet af små købmandsforretninger er nedadgående, bliver flere og flere af dem reddet på målstregen med hjælp fra lokalbefolkningen. Det skriver Avisen.dk i dag.

Frivillige trådte til med hjælp

I Anna Grethe Madsens tilfælde blev redningen, at en række lokale borgere meldte sig på banen som frivillige til at løse en række opgaver, som butikkens 12 fastansatte havde svært ved at nå.

- De er alle sammen pensionister, som gerne vil gøre en ekstra indsats for vores lokalsamfund. De er her et par timer om ugen, og vi slutter næsten altid af med en kop kaffe og et stykke kage, hvor vi lige kan få vendt stort og småt, siger Anna Grethe Madsen.

Arbejdsopgaverne for de 17 frivillige lyder blandt andet på at køre ud med varer til byens ældre, få varer med kort udløbsdato frem i butikken, så de kan blive solgt hurtigt, og om fredagen hjælper de frivillige med at sætte kolonialvarer på hylderne.

- De er virkelig guld værd for butikken. Det har stor betydning, at de bliver inddraget så meget i at få det hele til at løbe rundt. Det giver dem et ejerskab for butikken, som har enormt stor værdi i forhold til at udbrede kendskabet til os. De hjælper med at fastholde gamle kunder og tiltrække nye, siger Anna Grethe Madsen

Byens samlingspunkt

Anna Grethe Madsen er utrolig taknemmelig for den opbakning, hun møder blandt byens borgere, og hun er sikker på, at byens borgere vil blive ved med at holde liv i købmanden.

- Købmanden er byens samlingspunkt, og det giver nærvær og sammenhold for os alle, at vi kan mødes her og få snakket om, hvad der sker, siger Anna Grethe Madsen

Hun fortæller også, at man tydeligt kunne mærke, hvordan det lynhurtigt påvirkede byen, da købmanden måtte lukke ned i halvanden måned, før det økonomiske var på plads, og butikken kunne fortsætte.

- Byen var total død, selvom det kun var meget kortvarigt, at vi var nødt til at lukke ned. Der gik det virkelig op for os alle, at det var vigtigt at have et samlingspunkt for at bevare sammenholdet i byen, siger Anna Grethe Madsen

Hårdt arbejde at fastholde kunder

Hun er sikker på, at købmanden nu er på rette kurs og kan overleve ved hjælp af de frivilliges gode evne til at indfange nye kunder og fastholde dem. Det lykkes blandt andet ved at lytte til kundernes ønsker og behov til, hvad de godt kunne tænke sig, at der kom på hylderne.

- Det er benhårdt arbejde hele tiden at være opmærksom på, hvad der skal til for at købmanden kan blive ved med at tilbyde det, som kunderne vil have. Vi er sårbare over for at miste kunder i forbindelse med sygdom, dødsfald, fraflytning og skilsmisser, så derfor gør vi meget for blandt andet at byde tilflyttere velkommen til butikken og fortæller om vores butik, og hvad vi kan tilbyde dem, siger Anna Grethe Madsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.