Købmand Kim arbejder 70 timer om ugen: Det er en livsstil

En 70-timers arbejdsuge er ikke unormalt for en lille købmandsbutik, der skal hente det meste af omsætningen i sommermånederne.
Kim Poulsen har været købmand i 41 år. Det er en livsstil for ham, og derfor er en 70-timers arbejdsuge ikke noget, der tynger den erfarende købmand fra Vorupør.
Kim Poulsen har været købmand i 41 år. Det er en livsstil for ham, og derfor er en 70-timers arbejdsuge ikke noget, der tynger den erfarende købmand fra Vorupør. Billede: Privat

Imens parasollen bliver slået op, og pølserne vendt på grillen, står Kim Poulsen bag disken i sin købmandsbutik i Vorupør.

Det har han gjort hver sommer siden 1975, hvor hans far stiftede butikken. Arbejdet om sommeren er nødvendigt for en lille købmandsbutik som Kim Poulsens. Det er her, mens vi andre holder fri, at størstedelen af årest omsætning skal hentes.

- Jeg arbejder op mod 70 timer om ugen. Men det er ikke mere end mange andre købmænd, siger Kim Poulsen.

Også resten af året rækker en 37-timers arbejdsuge ikke for Kim Poulsen, der peger på, at nystartede købmænd altså arbejder endnu mere, end han selv gør.

- Man er nødt til selv at være meget til stede, for det kunne ikke købe rundt, hvis du skulle betale alle de timer, det kræver, i løn til ansatte, konstaterer han.

Selvom 70 timer er markant flere arbejdstimer end de fleste har, så klager Kim Poulsen ingen nød over sit arbejdsliv.

- Det er en livsstil, det er der ingen tvivl om. Man kan kun gøre det her, hvis man er glad for sin butik, sit personale og går op i indretning af butikken og vise den frem.

- Der er en stor tilfredsstillelse i, når turisterne kommer ind og siger: "Sikke en flot butik". Så er man pludselig ikke træt mere, selvom det har været en lang dag, siger den erfarne købmand.

Masselukninger på ti år

Kim Poulsen har to fastansatte, som arbejder 37 timer i ugen. Om sommeren bliver besætningen suppleret med sæsonansatte ungarbejdere.

Selv holder han ferie uden for sæsonen, og de ansatte begrænser også deres ferie til et minimum i sommerperioden.

- Vi holder selvfølgelig alle fri til de ting, som vi ønsker med familien, siger Kim Poulsen, der kalder sine ansatte "super-loyale", fordi de heller ikke holder ferie i sæsonen.

Siden 2005 er antallet af nærkøbmænd som Kim Poulsens svundet ind fra 1045 til blot 383. Det viser tal fra Retail Institute Scandinavia.

Her kan man også læse, at nærbutikker i dag står for blot 4,2 procent af den samlede dagligvareomsætning i Danmark. I 2005 havde de en andel på 9,3 procent. I samme periode er andelen af lavprissupermarkeder vundet frem.

Go'daw til alle

Ifølge Kim Poulsen overlever en butik som hans på god kundeservice og et sortiment, som lever op til det, kunderne efterspørger.

- Vi skal hele tiden være med på nye trend. For et par år siden var det fiskeri, nu er det vandring og cykling. Derfor har vi fået to fag med alt i cykeludstyr og lappegrej, siger han.

- Det skal ikke være på grund af varemangel, at folk ikke handler her, fastslår Kim Poulsen, der selv tropper op for at sætte paraplyer frem, når det regner, og parasoller når solen skinner.

Han forklarer, at der ligger en stor opgave i, at folk er vant til at handle i større butikker med store sortimenter.

- Vi skal forsøge at få kunderne ind hurtigst muligt og vise, at vi har det de har behov for. Der, hvor vi især skal gøre en forskel, er på personlighed. Vi siger "Go'daw" til alle, der kommer ind af døren, siger Kim Poulsen.

I Vorupør er der foruden Kim Poulsens købmand en større Meny-butik.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.