Køber du julegaver på nettet? Så bør du vide dette

Har du allerede planlagt at shoppe alle dine julegaver på nettet, så få styr på reglerne og dine rettigheder her.
Der er mange fordele ved at købe julegaver på nettet. Men det er vigtigt, at du kender reglerne.
Der er mange fordele ved at købe julegaver på nettet. Men det er vigtigt, at du kender reglerne. Foto: Scanpix/Modelfoto

Vi handler på nettet som aldrig før. Alene i december sidste år blev der handlet for mere en to milliarder kroner, og i år forventes det, at nethandlen vil stige.

Før du kaster dig ud i julegaveræset på nettet, er der flere ting, der er gode at vide, for det kan have kedelige konsekvenser at købe gaver online, hvis du ikke har styr på rettigheder og forpligtelser. Her sætter forbrugerjournalist Pia Junø dig ind i, hvad du skal overveje, inden du shopper.

- Det er værd at undersøge netbutikkerne grundigt, inden du handler, især hvis det er udenlandske hjemmesider, du vil købe fra. Er der opgivet postadresse, e-mail, telefonnummer og lignende? Kig også efter et CVR-nummer, som alle EU-baserede netbutikker skal skrive på siden, skriver Familie Journals forbrugerekspert.

Test af kaffemaskiner: Hvilken er bedst? Få svaret på Familiejournal.dk

På internettet har du 14 dages fortrydelsesret på dine varer, hvis du køber i en dansk webshop. I resten af EU har du 7 dages fortrydelsesret fra du modtager varen, til du returnerer den. Pengene skal du have tilbage senest efter 30 dage. Men der kan være undtagelser, du skal være opmærksom på.

- Hvis du vil give koncertbilletter, biograftur eller andre former for underholdningsoplevelser, skal du være 100 procent sikker på, at det er den rigtige gave. For de 14 dages fortrydelsesret på nettet gælder ikke, hvis du køber billetter til for eksempel fodboldkampe, forklarer Pia Junø.

Det har du ret til, når du køber gaver på nettet:

1. Undersøg altid, hvor længe gaven kan byttes. Ifølge loven har du 14 dage til at gøre netbutikken opmærksom på, at du ønsker at fortryde og herefter 14 dage til at returnere varen. De fleste webshops forlænger byttefristen til slutningen af januar, men det er ikke et krav.

Her er ti effektive tips til rengøringen, som du garanteret ikke kender i forvejen: Se dem på Familiejournal.dk

2. Tjek, om webshoppen tilbyder at betale returfragt. Nogle tilbyder fri ombytning, men oplyses det ikke, så ring og spørg.

3. Tænk dig om, før du bruger gaven. Det er tilladt at fortryde en vare, man har taget i brug, men vær opmærksom på, at netbutikken har ret til at fratrække en eventuel værdiforringelse.

4. Pak gaven forsvarligt ind – helst i originalemballagen, når du returnerer. Du har ansvaret for varen, indtil den er leveret i webshoppen.

5. Undersøg, om gaven kan byttes i en fysisk butik. Dermed kan du spare udgifterne til fragt og emballage.

Vil du selv lave årets marcipan til konfekten? Få en god opskrift på Familiejournal.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.