Københavns Universitet: Afskaf karakterbonus for hurtig studiestart

Der er ingen grund til at opretholde ordning, der pumper karaktersnit over 12, mener Københavns Universitet.
Ifølge Københavns Universitet gør reglerne, hvor man kan gange sit snit, hvis man læser videre inden for to år, det bare sværere at komme ind på et studie.
Ifølge Københavns Universitet gør reglerne, hvor man kan gange sit snit, hvis man læser videre inden for to år, det bare sværere at komme ind på et studie. Foto: Københavns Universitet/Free

Københavns Universitet (KU) vil af med den bonusordning, der belønner unge, som hurtigt hopper videre fra gymnasier til videregående uddannelser.

Ifølge områdeleder Pernille Kindtler fra Vejledning & Optagelse på Københavns Universitet gør reglerne det bare sværere at komme ind på et studie.

- Der er ikke noget fagligt belæg for at sige, at man bliver en bedre studerende af at starte sin videregående uddannelse mindre end to år efter, at man er færdige med sin gymnasiale uddannelse.

- Vi mener, at det bør være faglige kriterier, der afgør, hvornår man bliver optaget på uddannelserne, siger hun.

Går man i gang med at læse videre inden for to år efter studenterhuen, betyder den såkaldte hurtigtstartsbonus, at man kan gange sit gennemsnit med 1,08.

Tusindvis af håbefulde unge får lørdag svar på, om de er optaget på deres drømmestudium. Listen med nye studerende blev offentliggjort lørdag klokken 00.01.

Københavns Universitetet oplyser, at 7312 ansøgere får tilbudt en studieplads. Det er godt cirka fire procent færre end året før.

- Det er generelt blevet sværere at komme ind på en af KU's uddannelser i år. Otte ud af ti uddannelser er adgangsbegrænsede og på knap hver tredje uddannelse, skal man have mindst 9 i karaktergennemsnit for at komme ind, siger Pernille Kindtler.

På 34 ud af KU's 67 bacheloruddannelser er adgangskvotienten højere end sidste år.

Og det bør give anledning til eftertanke i forhold til den såkaldte hurtigstartbonus, der kan pumpe et karaktergennemsnit langt op over topkarakteren 12, mener Pernille Kindtler.

- Hovedparten af dem, der søger, får hurtigstartsbonus. Det betyder, at karaktergennemsnittene bliver højere. Det er klart, at det betyder noget for dem, der ikke kan få bonus. Det bliver sværere at komme ind på nogle uddannelser.

Studievejlederne på KU har desuden konstateret, at "langt de fleste" studerende ikke ønsker at holde mere end et eller to års pause efter gymnasiet.

- Vi mener simpelthen ikke, at det er nødvendigt at opretholde den ordning, som de seneste år har betydet, at vi har set meget høje kvotienter på nogle uddannelser, siger Pernille Kindtler.

Tidligere denne uge foreslog SF at afskaffe bonussystemet, og ideen fik opbakning fra flere partier.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.