København bekæmper sygefravær: "Brug din ferie på influenza"

En pædagogisk leder har givet medarbejderne besked på at bruge ferie- eller omsorgsdage på at være syge, fordi sygefraværet er for højt. En ulovlig manøvre, der forarger fagforbund.
Pædagogerne skal tage en feriedag, hvis de er for syge til at møde op på arbejde.
Pædagogerne skal tage en feriedag, hvis de er for syge til at møde op på arbejde. Scanpix/Nikolai Linares

Syg? Er det så ikke bedre, at du bruger en feriedag?

Sådan lød beskeden fra lederen til en række pædagoger på en institution i København.

En række dokumenter, som Avisen.dk er kommet i besiddelse af, viser, at lederen fra en større daginstitution i København har opfordret mindst 11 medarbejdere til at bruge feriedage, hvis de var for syge til at komme på arbejde.

Avisen.dk har været i kontakt med flere pædagoger fra den pågældende institution, men ingen ønsker at stå frem.

LÆS OGSÅ: Pædagog: Vi bliver presset til at bruge ferie på sygdom

Sagen vækker dyb forundring hos pædagogernes fagforening BUPL.

- Det må være en presset leder, der vælger at ty til så vanvittige forslag og bryde loven, siger faglig sekretær Mette Aagaard Larsen.

Klar overtrædelse af ferieloven

Dokumenterne beskriver, hvordan pædagogerne føler sig presset af lederen til at bruge optjente feriedage, afspadsering eller omsorgsdage på at ligge syge derhjemme.

- Det er et klart brud på ferieloven, sygefraværspolitikken og pædagogernes overenskomst, siger Jan Hoby, der er næstformand i LFS, Landsforeningen for Socialpædagoger, der er de københavnske pædagogers fagforening.

Advokat i ansættelsesret Snorre Kehler bekræfter, at der er tale om en klar overtrædelse af ferieloven og funktionærloven. Han finder sagen yderst usædvanlig.

- Du skal jo ikke bruge feriedage på at være syg, det er netop det, ferieloven forhindrer. Desuden er sygdom lovligt fravær. Der er ingen tvivl om, at det er forkert, siger han.

For højt sygefravær

Baggrunden for den kontroversielle udmelding er, at Københavns Kommune længe har kæmpet med højt sygefravær blandt pædagogerne.

I 2013 havde de i gennemsnit 15,2 sygedage om året, mens landets øvrige pædagoger lå på 13,9 dage.

Derfor indførte Børne- og Ungdomsforvaltningen i København i efteråret en sygefraværspolitik, som blandt andet indebærer, at ledere skal indkalde til en sygefraværssamtale, hvis en pædagog har mere end ti sygedage på et år.

Det er i forbindelse med sådanne samtaler, at den pædagogiske leder skulle have opfordret medarbejderne til at bruge feriedage på sygdom.

Anna-Belinda Fosdal er områdechef i Københavns Børne- og Ungdomsforvaltning og har været med til at indføre sygefraværspolitikken.

Hun vil ikke kommentere på den konkrete sag, men fastslår, at det ikke er en del af forvaltningens sygefraværspolitik, at de ansatte skal opfordres til at benytte fridage, feriedage eller omsorgsdage, når de er syge.

Børne- og Ungdomsborgmester, Pia Allerslev (V) lægger også afstand til den alternative bekæmpelse af sygefravær.

- Det er selvfølgelig ikke en del af vores sygefraværspolitik, at de ansatte opfordres til at tage fridage eller bruge feriedage, når de er syge. Her er det vigtigt, at vi får lederne klædt godt nok på til at forstå reglerne, skriver hun i en mail til Avisen.dk.

LFS fortæller, at de i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen er gået ind i sagen.

Den pågældende leder ønsker ikke at kommentere på sagen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.