Køb billigt kød hos halal-slagteren
Køb bøffer og stege hos den lokale halal-slagter og spar hundredvis af kroner. Prisen hos halal-slagteren er ofte en tredjedel af prisen i supermarkedet eller andre butikker – og kødet er det samme.
Af Nadia Mathiasen
MERE


Vil du smide billige bøffer på grillen denne sommer, så smut forbi din lokale halal-slagter.

Du får ofte kødet til en tredjedel den pris, som supermarkederne tager for samme udskæring oksekød, viser Nyhedsavisens pristjek.

200 procent dyrere

Hos tre tilfældigt udvalgte halal-slagterbutikker, som Nyhedsavisen kontaktede, ligger prisen mellem 100 og 200 procent lavere end i supermarkedet eller de traditionelle slagtere.

I halal-butikken koster et kilo tykstegsbøffer 80-100 kroner, mens man i de traditionelle kølediske må punge ud med op til 235 kroner – og det selvom kødet er samme udskæring fra danske køer.

Hos Kødbranchens Fællesråd er man overrasket over de store prisforskelle. Direktør Hans Rehhoff Thomsen siger, at årsagen til prisforskellen ikke kan ligge i selve slagtningen, da den eneste forskel groft sagt er, at koen ved halal-slagtning aflives med kniv, mens en traditionel slagtning udføres med en boltpistol for panden.

Ellers bestemmes prisen ofte efter kødets kvalitet – blandt andet alderen på slagtekvæget og fedtindhold.

»Det kan være noget af forklaringen, men det kan ikke alene forklare, at noget kød er dobbelt så dyrt,« fastslår Kødbranchens Fællesråd.

Heller ikke i slagterforetningen Carl Nielsen i Århus, som tager 235 kroner per kilo – altså over det dobbetl af halal-kollegaen – kan man forklare den store prisforskel.

»Jeg ved ikke, hvad årsagen er. Her fører vi ungkvæg, som vi selv lader modne. Det koster lidt ekstra, men så kan vi også stå inde for kvaliteten på kødet,« siger ejer Jimmi Nielsen,

Ansatte og udskæring

En lavere udgift til medarbejdere er en af de forklaringer, som indehaveren af Al-Daawa Halal-slagter på Nørrebro i København nævner på hans billige oksekød. Han tager 100 kroner for et kilo danske tykstegsbøffer, men til gengæld har han også kun sin 17-årige søn til at hjælpe sig i butikken.

»Vores udgifter er meget lave. I supermarkederne har de ofte mange medarbejdere og en slagtermester. Det betyder noget for prisen,« siger Khadair Alkhafji. Han mener, at en anden måde at holde prisen i bund er ved at købe hele køer frem for kun at købe de dyrere udskæringer, som man gør i andre butikker.

1 kilo danske tykstegsbøffer

Halalslagter, Istedgade 65, Kbh K, 80 kroner

Al-Daawa Halalslagter, Nørrebrogade 185, Kbh N, 100 kroner

Din Slagter, Skottegården 6, Kastrup, 200 kroner

Slagteren I Lystrup, Bygaden 18, Lystrup, 200 kroner

Føtex, Frederiks Allé 22, Århus, 204 kroner

Irma, Søborg Hovedgade, Søborg 220 kroner

Carl Nielsen, Frederiksbjerg Torv 1, Århus, 235 kroner