Knopper på armene: Sådan slipper du af med dem

Op mod halvdelen af alle danske kvinder lider af knopper på armene, og det er yderst irriterende, når påklædningen skal være let.
Ikke mindst nu, hvor sommeren nærmer sig, vil man gerne kunne flashe sine bare arme.
Ikke mindst nu, hvor sommeren nærmer sig, vil man gerne kunne flashe sine bare arme. Foto: SCANPIX arkiv

Charlotte Kobberøe Fink, FEMINA, Aller Media

Sommeren nærmer sig, og når solen skinner, kalder vejret på T-shirts og toppe. Men for mange kvinder resulterer irriterende røde knopper på armene i, at lysten til at flashe hud er lig nul.

Mange tror, at det er talgknopper eller små bumser, men det slår hudlæge Henrik Flindt-Hansen fast, at det ikke er. Sygdommen hedder Keratosis Pilaris og udmønter sig i knopper på armene (især bag overarmene), og hos nogle også på både lår og kinder.

- Keratosis Pilaris opstår på grund af propper af hård hud i udførselsgangene i de bittesmå hår, der er på armene og benene. Hårsækkene stopper altså til på grund af for meget keratin i huden, og den forhornede hud danner så knopper, som kan resultere i hud, der føles som sandpapir, forklarer han.

Få det bedst ud af din hudpleje: Se hvordan på Femina.dk

Keratosis Pilaris er ikke farlig, men den er kosmetisk generende for mange.

Henrik Flindt-Hansen forklarer, at Keratosis Pilaris oftest rammer børn og unge, men at op mod 50 procent af befolkningen lider af knopper på armene i en eller anden grad.

Oftest aftager Keratosis Pilaris med alderen, så symptomerne bliver mindre, men mange voksne er stadig generet af de røde knopper. Fordelingen af Keratosis Pilaris er meget lige mellem mænd og kvinder, men Henrik Flindt-Hansen fortæller, at det ofte er kvinder, der føler sig mest generet af knopper på armene.

Kan ikke helbredes

Keratosis Pilaris er oftest genetisk betinget, og den dårlige nyhed er, at det ikke kan helbredes. Alligevel peger Henrik Flindt-Hansen på en række ting, man selv kan gøre, for at linde symptomerne på Keratosis Pilaris og komme de irriterende knopper på armene til livs:

- Sol og sommer er generelt rigtig godt for Keratosis Pilaris. Om vinteren forværres sygdommen, fordi den lave luftfugtighed får huden til at tørre ud og øge propperne i hårsækkene. Solens stråler har generelt også en gavnlig effekt på knopper på armene.

- Undgå at vaske huden med parfumeret og udtørrende sæbe, så huden bliver endnu mere tør, og der dannes flere hornpropper i hårsækkene og dermed flere knopper på armene.

- Hvis huden kan holde til det, kan det godt have en gavnlig effekt at skrubbe de tørre hudceller af med en skrubbehandske eller lignende, men vær varsom, hvis din hud er meget ødelagt. Generelt er det bedst at holde huden fugtig og gå efter bodylotion, som ”peeler” huden kemisk, hvis du vil Keratosis Pilaris bedst til livs.

- Prøv for eksempel forskellige Carbamid-fugtighedscremer i forskellige procenter, som man kan købe i håndkøb i for eksempel Matas. Carbamid opløser knoldene i huden, og ”peeler” derved det øverste hudlag kemisk, så symptomerne på Keratosis Pilaris lindres.

- Prøv også i korte perioder cremer, der indeholder mellem to og fem procent salicylsyre, som også eksfolierer det øverste hudlag. Spørg i Matas eller på apoteket.

Selvom der ikke findes nogen hundredeprocents helbredelsesmulighed for Keratosis Pilaris, så kan en kombination er overstående ting afhjælpe de værste knopper på armene. Og så kan vi glæde os over, at symptomerne på Keratosis Pilaris gerne skulle bliver færre med alderen.

Sådan skjuler du dine pigmentpletter: Få guiden på Femina.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.