Kniber det med pengene? Sådan får du råd til at holde jul

Oplevelser og brugte gaver er bare nogle af eksemplerne på, hvordan du nemmere kan fejre nytår med penge på lommen.
Det kan være en god idé at købe nogle af julegaverne brugt, hvis det kniber med pengene i julen.
Det kan være en god idé at købe nogle af julegaverne brugt, hvis det kniber med pengene i julen. Foto: Colourbox

Jul behøver ikke kun være en forbrugsfest. Det er også en hjerternes fest. Husk det, inden du gældsætter huset for at få råd til julegaver, lyder det fra en forbrugerøkonom.

Men når højtiden nu som bekendt både varer længe og koster mange penge, kan du med fordel spare et par skillinger hist og her ved at følge et par simple råd.

Overvej for eksempel at købe nogle af gaverne brugt. Det giver dig samtidig mulighed for at give nogle unikke gaver.

- Det kunne være "ildpot"-skåle, som man ved, at modtageren er glad for (uglaseret magnesium-stentøj, som var populært i 70'erne, red.). Ting man ikke kan få fra nyt længere, men som du til gengæld kan finde billigt på et loppemarked eller i en antikvitetshandel, siger forbrugerøkonom fra Nordea, Ann Lehmann Erichsen.

Hvis julen står på smalkost, eller du bare gerne vil have styr på budgettet i januar, kan du også vælge at lægge et loft over, hvor meget gaverne må koste.

En undersøgelse, som Gallup har foretaget, viser, at 4 ud af 10 danskere har sat loft over gavepriserne. I gennemsnit ligger gaveloftet til børnenes gave på 320 kroner og 310 kroner for gaven til de voksne.

Ifølge dagbladet Politiken har 27 procent af danskerne sat en beløbsgrænse på julegaverne, og 15 procent giver ikke julegaver til voksne.

Og så må man ifølge Ann Lehmann Erichsen heller ikke glemme de gode og ofte gratis oplevelser sammen med sin familie.

- I stedet for en dyr tur i Tivoli med hele familien kan man give en oplevelse, som ikke behøver at koste noget. Man kunne for eksempel pakke børnenes badebukser og svømmebriller ind, eller et par grankogler, og så fortælle dem, når de pakker gaven ud, at de får en tur i svømmehallen eller i skoven med familien, siger hun.

Tre råd til en billigere julemåned

 

  • Regn baglæns. Se på din økonomi og regn ud, hvad julen må koste i år. Du bestemmer.
  • Pengene skal række til tre kategorier. Du skal sætte penge af til gaver, der skal være en pose penge til alle dine julearrangementer fx julekomsammen i skole, sportsklub julefrokoster osv. inden jul, og så skal der være en pose penge til mad, drikke, træ og pynt i julen.
  • Lav så meget du kan selv. Hjemmelavet er vellavet, og det er billigere. Sæt børn og børnebørn i gang. De kan lave pynt, bage og meget andet, og de vil gerne hjælpe. Følger du disse råd, er der også plus på din konto efter jul.

 

Kilde: Ann Lehmann Erichsen

UDVID

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.