Knap 400 virksomheder knækkede halsen i april

For tredje måned i træk er antallet af konkurser gået op. Restaurationsbranchen er hårdt ramt.
Risikoen for konkurs er størst inden for landbrug og fiskeri, dernæst er det overnatning og restauration.
Risikoen for konkurs er størst inden for landbrug og fiskeri, dernæst er det overnatning og restauration. Foto: Colourbox/free

Der har hidtil i år været flere konkurser i dansk erhvervsliv end i samme periode sidste år. Og tendensen fortsætter. I april bukkede 394 virksomheder under.

Det er godt en tredjedel flere end i april 2014, oplyser konsulentfirmaet Experian tirsdag i sin månedlige opgørelse.

- En stigning på 34,9 procent ser umiddelbart voldsom ud. Alligevel må vi holde fast i, at vi er i gang med et langt, sejt træk i nedadgående retning. Ser vi på udviklingen over et 12 måneders perspektiv, ligger vi 9,3 procent lavere end samme periode et år tidligere, lyder det i en kommentar fra Jens Hjortflod, direktør for Experian i Danmark.

Det er tredje måned i træk med et stigende antal konkurser sammenlignet med året før, og organisationen Dansk Erhverv mener, at det er på sin plads "at lægge jubeloptimismen væk".

- Det er trist med endnu en måned med flere konkurser. Men en del af forklaringen skal findes i, at der i april sidste år var relativt få konkurser, siger økonom Mira Lie Nielsen fra Dansk Erhverv og tilføjer:

- I bakspejlet ser stigningen derfor værre ud, end den er.

Fordelt på brancher er risikoen for som virksomhedsejer at måtte kaste håndklædet i ringen størst inden for landbrug og fisk samt overnatning og restauration.

Der var i april 23 konkurser i sektoren landbrug og fisk mod ni året før, og 33 inden for overnatning og restauration mod 19 i april 2014.

Relativt er antallet af konkurser størst i sektoren overnatning og restauration. For hver 1000 aktive virksomheder gik 1,93 virksomhed konkurs i sidste måned.

For hele landet og for alle brancher er det tilsvarende tal 0,57 virksomhedskonkurser.

Nominelt er bygge og anlægsbranchen samt handelssektoren mest udsat med henholdsvis 67 og 80 konkurser i april.

Det fremgår ikke af opgørelsen fra Experian, hvor mange arbejdspladser der gik tabt som følge af nedlukkede virksomheder i april.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.