Klip dit gamle kort grundigt i stykker

Dit aflagte kreditkort kan umiddelbart ikke misbruges, men så alligevel. Virkeligheden har før overhalet sikkerheden, vurderer eksperter.
Udfordringen for Nets er at øge brugervenligheden af betalingskort, uden at det forringer sikkerheden. Den kan du selv være med til at øge ved simpelthen at klippe dit gamle plastikkort i stykker.
Udfordringen for Nets er at øge brugervenligheden af betalingskort, uden at det forringer sikkerheden. Den kan du selv være med til at øge ved simpelthen at klippe dit gamle plastikkort i stykker. Foto: Robert Byron/colourbox/free

Når du får et nyt Mastercard, Visa- eller dankort, vil dit gamle kort typisk blive deaktiveret.

Men det er ikke ensbetydende med, at dit aflagte kort ikke kan være noget værd i hænderne på de forkerte.

Endnu er den type misbrug ikke registreret, men virkeligheden har før overhalet sikkerheden.

Det vurderer Mads Nørgaard Madsen, som er partner i PWC og leder af sikkerhedsrådgivningen.

- Vi ser ikke nogen stigning i salg af gamle kreditkort på det sorte marked på nettet. I øjeblikket er det iTunes-konti, der bliver ramt af phishing via snyde-sms'er, og før det var det misbrug af Uber-konti, der var i vækst, forklarer han.

Det er dog ikke ensbetydende med, at man kan vide sig sikker, selv om man har fået lukket sit gamle, tabte eller stjålne kreditkort.

- Generelt skal man altid tage sig sine forholdsregler og for eksempel klippe sit gamle kort i stykker, for det er bare et spørgsmål om, hvem der er mest kreativ og regner ud, hvordan de kan udnyttes, vurderer han.

Bankerne har gennem tiden tabt mange penge på svindel med kreditkort, og derfor øges sikkerheden også hele tiden.

Når dit kort bruges, kalder det op til banken, der så skal verificere det.

- Der findes jo lande, hvor svartiden vil være meget lang, fordi internettet er dårligt, eller de måske bruger fluesmækker. Herhjemme kan man også bruge et lukket kreditkort til at lægge i pant på en bar. Nogle steder kan man lægge sit kort i baren og drikke på det, før man skal betale, forklarer Mads Nørgaard Madsen.

Hos Nets er man ganske sikker på, at kunderne kan vide sig sikker, når de skifter fra et kort til et andet. Men derfor forsøger man hele tiden at komme fremtidige problemer i forkøbet.

I øjeblikket har man fokus på overgangen fra det fysiske kort til kort på mobilen.

- Hvis vi siger, at dit gamle kort også ligger på din mobil, og du endnu ikke har aktiveret dit nye kort, vil det gamle kunne misbruges, hvis nogen skulle få fat i din mobil. Det er sådan nogle sikkerhedshuller, vi forsøger at lukke præventivt, forklarer Kaspar Kock Kristensen, der er vicedirektør og ansvarlig for misbrugsovervågningen i Nets.

Han understreger, at man endnu ikke har oplevet den form for misbrug, men at man hele tiden forsøger at være et skridt foran i forhold til kommende trusler.

Fakta: Hvad gør du med dit gamle kreditkort:

- Fysisk skal du altid destruere dit gamle kort ved at klippe det i stykker. Husk både at klippe magnetstribe og chip i stykker.

- Vil du spærre dit danske kreditkort, kan du ringe centralt på 4489 2929, men ellers har din bank sin egen hotline, du kan ringe til. Når kortet er lukket, hæfter du ikke længere for eventuelt misbrug.

- Når dit nye kort er aktiveret, kappes forbindelsen med dit gamle kort og din konto.

- Nogle kort kan være aktiveret, før de sendes med posten. Derfor skal du holde øje med din konto i tilfælde af, at det stjæles. Pinkoden sendes dog stadig separat.

Kilder: Nets & PWC

/ritzau/FOKUS

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.