Klimaminister vil droppe fremtidige skifergasboringer

I fremtiden vil Rasmus Helveg Petersen ikke se boringer efter skifergas, og det splitter regeringen.
Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) vil ikke se flere boringer efter skifergas i den danske undergrund. Der er allerede givet tilladelse til to prøveboringer - den ene startede mandag i Nordjylland.
Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) vil ikke se flere boringer efter skifergas i den danske undergrund. Der er allerede givet tilladelse til to prøveboringer - den ene startede mandag i Nordjylland. Foto: JENS DRESLING/POLFOTO//POLFOTO

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) ønsker at sætte en stopper for fremtidige boringer efter skifergas.

Det siger ministeren i et interview med Politiken.

- Vi vil lade skifergassen blive i jorden og sige stop for nye tilladelser om boringer, siger Rasmus Helveg Petersen.

Udmeldingen er et brud på regeringens nuværende linje.

Socialdemokraterne vil fortsat gerne udvinde skifergas, hvis det viser sig at være miljømæssigt forsvarligt, anfører partiets ordfører på området, Thomas Jensen, overfor avisen.

Ministeren har tidligere i et svar til Folketinget skrevet, at der kan være god mening i at bringe dansk naturgas ind på markedet - herunder gasfelter fra skiferlag i den danske undergrund.

Men nu lægger De Radikale sig på linje med SF, der heller ikke ønsker flere boringer i undergrunden.

Der er lige nu givet to tilladelser til forsøg med skifergasboringer i Danmark, begge til det franske olieselskab Total.

Testboringerne har været omdiskuteret, og diskussionen blev igen aktuel, da 15 aktivister fra Greenpeace mandag klatrede over et hegn og videre op i et boretårn i Dybvad i Nordjylland for at standse de første forsøgsboringer.

Aktivisterne har forladt boretårnet, men modstanden mod boringerne efter skifergas findes stadig - nu altså også i større grad end tidligere på Christiansborg.

Det er ikke første gang i den seneste tid, at en radikal melding skaber ravage i regeringen, og på det sidste er der kommet flere splittende udsagn fra De Radikales formand, Morten Østergaard.

Han har senest foreslået at aflive skattestoppet på boliger for at undgå, at underskuddene efter 2020 bliver endnu større end ventet.

Og også pensionsalderen har de radikale været efter, da Morten Østergaard for nylig foreslog at sætte pensionsalderen op fra 67 til 68 år fem år før, det er planlagt.

Begge forslag er i strid med Socialdemokraterne og regeringens politik.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.