Klar til J-dag? Her er dem, der samler dig op

Taxachaufførerne glæder sig. Politi og skadestuer opruster, og DSB bereder sig på at skulle fragte heftige branderter hjem. Om få timer går det løs med julebryggen.
Så der fest! I hvert fald for nogle. Men på hospitaler, i den offentlig trafik og hos politiet er man klar til en travl aften.
Så der fest! I hvert fald for nogle. Men på hospitaler, i den offentlig trafik og hos politiet er man klar til en travl aften. Scanpix, arkiv

Feststemte danskere i hobetal vil i aften bevæge sig ud på gader og stræder for at deltage i den traditionsrige J-dag. Men der er mange, som ikke indtager en promille. De skal nemlig stå klar til at gribe de fordrukne.

Hos Østjyllands Politi er der kaldt ekstra betjente på arbejde for at kunne håndtere eventuel ballade i kølvandet på, at årets Tuborg Julebryg lanceres.

“Vi har erfaring for, at der er rigtig meget at lave på J-dag. Så vi er både flere på arbejde i aften og i morgen, hvor der vil blive lukket folk ud af detentionerne og nogle af dem skal sigtes,” siger politiassistent Marianne Morgen fra Østjyllands Politi, der sidste år anholdt 35 mennesker på J-dag.

Også på skadestuerne er man klar til at modtage berusede patienter og nogle steder har man sat flere på vagt.

Flere tog til de julefrokostpyntede

DSB har sat flere og større tog ind for at kunne fragte folk hjem.

“Vi kører hele natten for at få folk hjem med S-toget og vi kører hver halve time,” fortæller Tony Bispeskov, informationschef hos DSB, der beskriver J-dag som en julefrokostaften, uden store problemer.

“Stemningen har da fået et nøk opad. Folk render rundt med bajere i hånden og er julefrokostpyntede, men jeg synes ikke, vi oplever særligt svineri eller ballade. Det er selvfølgelig en ekstra stor festdag. Men vi er jo ikke uvant med at skulle have folk hjem ud på de sene timer,” siger han.

God dag for taxachaufførerne

Fra taxachaufførerne lyder lidt samme fortælling. Uffe Rasmussen, der er formand for Taxachaufførernes Landsklub, glæder sig til en travl aften og nat.

J-dag er en rigtig god dag for taxabranchen i de store byer. Jeg kører selv i Aalborg, hvor vi har  Jomfru Ane gade. Der bliver travlt, men jeg synes, de plejer at opføre sig ordentligt. For os giver J-dag bare noget ekstra travlhed, og det er vi glade for,” siger han.

Den første J-dag løb af stablen i 1990. De første år var det 2. onsdag i november klokken 23.59. Det blev dog senere flyttet til første fredag i november klokken 20.59, fordi der var for mange problemer med unge, som ikke mødte op til undervisning dagen efter.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.