Klamt: Så mange af dine kolleger glemmer håndvask efter toiletbesøg

Der er mange beskidte hænder på de danske arbejdspladser, viser en ny undersøgelse.
Tænker du over, hvor din kollegas hænder var sidst?
Tænker du over, hvor din kollegas hænder var sidst? Scanpix / modelfoto

Ej, jeg har kun tisset - det går nok.

Sådan tænker mange danskere, når de bruger arbejdspladsens toilet. Men dermed risikerer de at smitte kollegerne med sygdomme, lyder advarslen fra Rådet for Bedre Hygiejne.

Ifølge en ny undersøgelse, som analyseinstituttet Yougov har foretaget på vegne af firmaet Berendsen, svarer hver femte dansker, at de ikke altid vasker hænder efter toiletbesøg på jobbet.

Samtidig svarer 15 procent, at de ofte eller meget ofte ser kolleger forlade toilettet uden at vaske hænder.

Hov, der blev kollegerne lige smittet med diarré

- God håndhygiejne er en nøglefaktor i forhold til at forebygge rigtige mange infektioner i hverdagen lige fra generel forkølelse og andre luftvejsinfektioner til bronchitis, sår og ikke mindst maveinfektioner som diarré, lyder det fra Claus Malta Nielsen, der er læge og næstformand i Rådet for Bedre Hygiejne.

Derfor er det problematisk, hvis folk slæber tis og bakterier med fra toilettet og rundt på resten af arbejdspladsen.

- Bakterierne kan overleve i flere timer på et dørhåndtag eller andre overflader, så hvis en kollega ikke vasker hænder, kan bakterierne meget hurtigt sprede sig på arbejdspladsen og smitte andre. Alligevel ved vi, at rigtig mange glemmer det, fortsætter han.

Vi er mere ulækre, end vi selv indrømmer

Og noget tyder på, at det i virkeligheden er langt flere end hver femte, der lusker ud af toiletdøren uden at slå et smut forbi håndvasken.

Firmaet Berendsen, der leverer hygiejneløsninger til både private og offentlige arbejdspladser, har selv analyseret medarbejdernes håndvask ved hjælp af en sensor. Den registrerede, hvor mange der gik på toilettet, og målte samtidig sæbeforbruget.

Ud fra de målinger tyder det på, at seks ud af ti ikke vasker hænder efter toiletbesøg.

Beskidte hænder gramser på kollegernes basser

Årsagen er sjældent uvidenhed.

Et fåtal tror, det ikke er nødvendigt at vaske hænder med sæbe, hvis man kun har tisset, men de fleste er klar over, at det hverken er hensigtsmæssigt eller lækkert, hvis hånden tager turen direkte fra kalorius og op i fadet med basser til morgenmødet.

- De fleste ved godt, at håndvask efter toiletbesøg er vigtig, men når det gælder om at huske det hver gang, så kan vi se på den faktiske adfærd, at det kniber. Og dårlig hygiejne rammer ikke bare én selv. Det rammer også kollegerne, fortæller hygiejnekonsulent Anders Huulgaard Clausen fra Berendsen.

Han anbefaler et system, der kan lokke flere til at blive gode venner med sæben på arbejdspladsens toilet, ved hjælp af sensorer, der lyser op og på den måde minder folk om, at de skal huske at vaske hænder.

Det svarer danskerne i undersøgelsen:
  • 82 pct. af danskerne siger at de anvender sæbe, hver gang de vasker hænder efter toiletbesøget på arbejdspladsen.
  • På spørgsmålet om danskerne oplever kollegernes manglende håndvask som et problem, svarer 40 pct. i meget høj grad, 22 pct. i høj grad og 14 pct. i nogen grad.
  • 15 pct. oplever ofte eller meget ofte kolleger forlade toilettet, uden at de vasker hænder.
  • På spørgsmålet om, hvorfor danskerne tror, at kolleger undlader at vaske hænder efter toilettet, svarer 64 pct., at de tror kollegerne ikke mener, det er nødvendigt.
  • 10 pct. fortæller, at de kan undlade at vaske hænder,  hvis håndvasken er snavset.
  • 8 pct. fortæller, at de kan droppe at vaske hænder, hvis de kun har tisset.

Undersøgelsen er lavet af Yougov på vegne af Berendsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.