Klamt! Din tandbørste er guf for bakterier

Du skal muligvis udskifte tandbørsten hyppigere, end du aner.
Tandbørste som dem på fotoet har vist udtjent deres værenpligt ...
Tandbørste som dem på fotoet har vist udtjent deres værenpligt ... Foto: SCANPIX arkiv

Af Lisbeth Madsen, Aller Media

Måske tror du, at blot du skifter tandbørste fire gange om året, så kan du holde en fin tandhygiejne. Men nogle af os er dog nødt til at skifte den oftere.

Womenshealthmag.com har talt med Carolyn Taggart-Burns, tandkirurg, og medlem af Academy of General Dentistry i USA. Og hun giver gode råd om, hvordan du kan tjekke, om tandbørsten er udskiftningsklar. 

Som regel holder den tre måneder. Men i visse tilfælde bør du skifte den oftere end det, anfører hun. For eksempel hvis du trykker meget hårdt med din tandbørste, når du bruger den. Eller hvis du ikke skyller den godt nok, så der konstant sidder rester af spyt og tandpasta i den.

Sådan får du hvidere tænder: Se guiden på Q.dk

Tandkirurgen peger her på fem faktorer, der gør, at det er på tide, at du skifter din tandbørste ud med en ny: 

1) Rester af tandpasta

Hvis du ikke skyller din tanbørste grundigt, når du har brugt den, så vil der komme til at sidde en tør masse af indtørret tandpasta og spytrester, hvor hårene er fæstnet. Det betyder også, at der er en stor samling bakterier dernede. Derfor skal du skifte din tandbørste straks.

2) Hvis du har tabt den

Du børster sandsynligvis tænder på badeværelset, og selvom du ikke direkte taber børsten ned i toilettet, så er gulvet og vasken også steder, der er fyldt med bakterier. Så skift den for en god ordens skyld, hvis den har ligget et af de steder.

Er du bange for, du har dårlig ånde? Få 10 gode råd til en bedre ånde på udeoghjemme.dk

3) Blege, strittende børstehår

Er din tandbørste blevet trist at se på med strittende hår, der har mistet deres stivhed? Og måske er farven på hårene også begyndt at blive bleget. Så er det på tide at skifte, også selvom det ikke er tre måneder siden, du sidst fik en ny.

4) En anden har lånt din børste

Har du lånt din børste ud til en anden frivilligt eller ej, så bør du altid skifte tandbørsten umiddelbart efter. Vores talrige bakterier i munden er forskellige, også selvom vi lever sammen.

5) Efter en rejse

Har du haft tandbørsten pakket ned evt. i et lille hylster og haft børsten til at ligge på toiletbordet på et hotel, så er det rigtigt fornuftigt at skifte den ud, når du kommer hjem. For det første giver hylstret rigtig god grobund for bakterievækst, især hvis tanbørsten er kommet fugtig deri, og for det andet så slæber du fremmede bakterier fra hotelbadeværelset hjem til dig selv. 

Syv fødevarer der giver et smukt smil

Ingen grund til at skifte efter sygdom

Hvis du bekymrer dig om, hvorvidt der sidder bakterier i din tandbørste, når du har været syg med bakteriel halsbetændelse, så bliver det imidlertid afkræftet i en ny undersøgelse fra University of Texas Medical Branch i Galveston. Det skriver Womenshealthmag.com.

Sygdom giver altså ikke umiddelbart nogen grund til at smide tandbørsten væk.

Se også:

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.