Kina styrker præsident med nyt tilnavn

Kinas kommunistparti fastslår, at præsident Xi Jinping er partiets "kerne". Titlen styrker hans position.
Kinas præsident, Xi Jinping, er blevet erklæret for "kernen" i det kommunistiske parti. Den nye titel er blevet lanceret forud for en vigtig partikongres næste år, og den opfattes som en yderligere styrkelse af præsidenten op til afgørende beslutninger.
Kinas præsident, Xi Jinping, er blevet erklæret for "kernen" i det kommunistiske parti. Den nye titel er blevet lanceret forud for en vigtig partikongres næste år, og den opfattes som en yderligere styrkelse af præsidenten op til afgørende beslutninger. Foto: Aly Song/AFP

Kinas regerende kommunistparti fastslår torsdag, at præsident Xi Jinping er partiets "kerne" - en titel, som ikke tidligere er blevet anvendt om landets mest magtfulde person.

Den nye titel er blevet lanceret forud for en vigtig partikongres næste år. Titlen opfattes som en yderligere styrkelse af præsidenten op til afgørende beslutninger, der skal træffes i det nye år.

Partiets topledelse har efter et fire dages møde i Beijing udsendt et kommuniké, der opfordrer alle medlemmer til at "slutte forenet og tæt op bag CPC Centralkomitéen med kammerat Xi Jinping som kernen."

Næsten 400 ledende medlemmer fra det kommunistiske parti deltog i mødet. Det foregik på et luksushotel i Beijing, og ingen journalister havde adgang. Det overordnede tema på mødet var "partidisciplin."

Iagttagere siger, at partiet, som har over 88 millioner medlemmer, står over for store forandringer.

Siden Xi Jinping blev kommunistpartiets generalsekretær i 2012, har han presset på for at få partiet til et forme sig efter hans vilje og få endnu flere beføjelser end nogen anden leder siden Mao Zedong.

Han har med en massiv anti-korruptionskampagne "disciplineret hundredtusinder af partimedlemmer", hedder det i de officielle lovprisninger af landets leder.

Stribevis af fremtrædende personer er blevet undersøgt for snyd, efter at Xi Jinping overtog posten som Kinas præsident for fire år siden. Andre sidder allerede fængslet.

Dengang lovede Xi at bekæmpe korruption. Han sagde, at korruption var en trussel for kommunistpartiets magt.

Kritikere siger, at kampagnen er blevet brugt til at håndtere interne modsætninger og marginalisere grupper, som ikke er helt på Xis line. Selve årsagerne til korruptionen bliver der ikke gjort noget ved.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.