Kim har ødelagt rygsøjlen: Kommunen mener, han kan arbejde

Til trods for at den tidligere køkkenassistent og nu arbejdsløse Kim Bruun har permanente rygsmerter, har han fået afslag på førtidspension og bliver sendt i ressourceforløb
Kim Bruun har ødelagt ryggen og tager bl.a. morfin for at klare smerterne. Struer Kommune vil ikke tilkende ham førtidspension og bliver ved med at sende ham i arbejdsprøvninger
Kim Bruun har ødelagt ryggen og tager bl.a. morfin for at klare smerterne. Struer Kommune vil ikke tilkende ham førtidspension og bliver ved med at sende ham i arbejdsprøvninger Scanpix Denmark

Mandag 20. september 2011 lå Kim Bruun fastbundet til sin seng. Han skulle egentlig møde som sædvanlig på Skive Kaserne, hvor han arbejdede som køkkenassistent, men rygsmerterne tillod det ikke.

- Fra livet og ned til halebenet er rygsøjlen bare ødelagt, siger han til Dagbladet Holstebro-Struer.

Kim Bruun blev sygemeldt fra sit job og opsagt den 30. oktober 2012, hvorefter han måtte hæve kontanthjælp, for Struer kommune nægtede ham sygedagpenge. Og ryggen ville sygehuset ikke operere, før han ikke kunne trække vejret.

Kim Bruun fik i stedet morfin for at lægge en dæmper på smerterne. Samtidig testede kommunen hvor meget Kim Bruun kunne arbejde og sendte ham  i arbejdsprøvning i et aktivitetscenter.

- Jeg skulle tørre nogle borde af og vande et par blomster. Jeg følte mig så flov over, at det virkelig skulle være så svært, at jeg ikke kunne klare det, siger han til Dagbladet Holstebro-Struer.

"Usikkert hvor meget han kan arbejde"

Efter et møde med Jobcenter Struer og en lægefaglige rådgiver fra regionen med den rette dokumentation for smerterne, gav kommunen ham ret til behandling hos en fysioterapeut to gange om ugen og hjemmehjælp hver 14. dag.

Og et ressourceforløb fastsat til at skulle vare til juni 2016.

Umiddelbart efter forsøgte han at få bevilliget førtidspension, men fik afslag i september. Pensionsudvalget anerkender, at Kim Bruun har voldsomme smerter, men er også usikre på, hvor meget han kan arbejde.

Arbejdsmarkedschef på Jobcentret Struer, Alice Brink, vil ikke gå ind i konkrete personsager, men siger til avisen:

- Så længe vi vurderer, at vi ikke har et realistisk billede af, hvilken arbejdsevne borgeren har, eller om den kan forøges, kan vi ikke tilkende borgerne en permanent, offentlig forsørgelse i form af fleksjob eller førtidspension.

Jobcentret siger, at tiden heler mange sår.

Det skal vise sig med en kommende undersøgelse om, hvordan folk oplever de såkaldte ressourceforløb.

Siden 1. januar 2013 er antallet af tildelte førtidspensioner faldet fra knap 15.000 til cirka 6000.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.