Kim er bipolar: Chefen ville ikke høre om min sygdom

Hver tredje af os er utrygge ved tanken om at få en maniodepressiv kollega. Det skal ny kampagne ændre på.
Chefen mente, jeg skulle holde det for mig selv. Jeg tror, han synes, det hørte privatlivet til. Det gav mig efterfølgende en vis tvivl på, om jeg nu også kunne tillade mig at være den, jeg var, siger Kim Bach
Chefen mente, jeg skulle holde det for mig selv. Jeg tror, han synes, det hørte privatlivet til. Det gav mig efterfølgende en vis tvivl på, om jeg nu også kunne tillade mig at være den, jeg var, siger Kim Bach Depressionsforeningen

Det kom ikke som en overraskelse, da Kim Bach blev fyret midt under finanskrisen. Han var den næste i rækken. Til gengæld blev den nu 52-årige it-specialist fuldkommen slået i gulvet, da den daværende chef umiddelbart efter fyringen sagde:

- I øvrigt er vi lige så interesseret i at høre om din psykiske sygdom, som vi er i at høre om kvinders underlivsproblemer.

Sådan husker Kim Bach optrinnet omkring sin fyring for godt fem år siden. Han er bipolar – også kaldet maniodepressiv - og før afskedigelsen forsøgte han at åbne sig for en kollega og tale om sin sygdom.

Kollegaen virkede oprigtigt interesseret, men i dag er Kim Bach sikker på, at han efterfølgende gik til chefen med sin nye viden, og han forestiller sig, at kollegerne talte om ham og hans opførsel bag hans ryg. Kim Bach kunne fornemme, at chefen tydeligvis var beklemt ved hans åbenhed.

- Han mente, jeg skulle holde det for mig selv. Jeg tror, han synes, det hørte privatlivet til. Det gav mig efterfølgende en vis tvivl på, om jeg nu også kunne tillade mig at være den, jeg var, siger Kim Bach i dag.

Utrygge ved bipolare kolleger

Men Kim Bachs daværende chef er ikke alene med sin skepsis over for maniodepressive på jobbet. En ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for DepressionsForeningen, viser, at hver tredje dansker ikke er tryg ved udsigten til at få en kollega, der har en bipolar lidelse.

I DepressionsForeningen er man overraskede over den udtalte utryghed over for maniodepressive. For at komme fordommene har foreningen derfor mandag - som er Verdens Bipolardag - lanceret kampganen ”Er du bange for MIG?”

- Vores medlemmer fortæller, at de føler, at folk tager afstand og ikke tør spørge ind. For nogle har sygdommen også haft dramatiske konsekvenser. Her har sygdommen kostet dem job, venner og andre relationer, siger sekretariatschef i DepressionsForeningen, Kasper Tingkær.

Synlig på sociale medier

På de sociale medier vil maniodepressive danskere og deres pårørende give deres støtte til kende ved blandt andet at uploade billeder af skilte, hvor de spørger: ”Er du bange for mig?” Det skal få flere danskere til at forstå, at man sagtens kan leve et normalt liv med den svære sygdom.

Se eksempel her.

- Vi opfordrer vores medlemmer til at være så åbne omkring deres sygdom som muligt. Men det er jo svært, hvis man møder en mur af fordomme og misforståethed og risikerer at miste sit job. Mange står derfor i et dilemma omkring, hvem de tør sige noget til, siger Kasper Tingkær.

Gav ting væk på gaden i Vejle

Kim Bach var ude for en barsk hændelse for ti år siden, der udløste hans sygdom. Den tidligere succesfulde erhvervsmand fik sidenhen en manisk psykose, hvor han blandt andet gav sine ejendele væk til fremmede mennesker på gågaden i Vejle.

Han har i årene efter været igennem perioder, hvor han har haft svært ved at tage sin medicin, og det førte blandt andet til, at han for lidt mere end tre år siden forlod et andet arbejde i voldsom vrede. Nu går det bedre. Han har kontakt til psykiatere, er velmedicineret og starter i en fast stilling 1. april efter at have været i virksomhedspraktik og løntilskud samme sted.

- Chefen kender til min baggrund, og det har været befriende, at man bare kan være ærlig, og at der ikke er noget tabu. Men som selvstændig tror jeg, at jeg ville blive sorteret fra, hvis jeg havde nævnt min sygdom til en samtale.

Mangler åbenhed

- For man skal passe på med åbenhed. Jeg kunne godt tænke mig, at vi havde et arbejdsmarked, hvor vi var åbne, men det har vi ikke helt, siger Kim Bach.

Han opfordrer nu landets arbejdsgivere til at være opmærksomme på sårbare medarbejdere og tilskynder dem samtidig til at turde hyre folk som Kim Bach selv.

- Der er gode kræfter derude, som ikke er i spil, siger han.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.