Kilder i S: Dam er godt nyt for arbejdsløse

Dagens ministerrokade har givet socialdemokratiske modstandere af dagpengereformen nyt håb.
Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) har skabt nyt håb internt i Socialdemokratiet. Flere medlemmer af partiets folketingsgruppe tror, at det tidligere postbud kan være med til at hjælpe arbejdsløse, der er faldet ud af dagpengesystemet. Her ses ministeren (til venstre) på Folketingets åbningsdag.
Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) har skabt nyt håb internt i Socialdemokratiet. Flere medlemmer af partiets folketingsgruppe tror, at det tidligere postbud kan være med til at hjælpe arbejdsløse, der er faldet ud af dagpengesystemet. Her ses ministeren (til venstre) på Folketingets åbningsdag. POLFOTO arkiv

En ny mand bag skrivebordet i Beskæftigelsesministeriet er godt nyt for arbejdsløse, der er faldet ud af dagpengesystemet.

Det mener flere medlemmer af den socialdemokratiske folketingsgruppe på dagen, hvor partikammeraten Henrik Dam Kristensen er blevet udnævnt til beskæftigelsesminister.

"Mette Frederiksen var kørt fast. Derfor er det godt med et nyt ansigt, når der skal forhandles en løsning på dagpengeområdet. Der er intet gammelt nag, der skiller Henrik Dam Kristensen og de radikale ad," siger et medlem af gruppen til Avisen.dk.

Flere kommentatorer har udpeget den tidligere beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) som den næste partiformand, og det har været et minus for landets arbejdsløse, mener et andet medlem.

"Der er en Christiansborg-psykologi, der betyder, at en minister, der er på vej op, ikke nødvendigvis skal have en fjer i hatten ved at gennemføre en løsning på for eksempel dagpengeområdet. Henrik er ikke på vej op, som Mette er det. Derfor har han en større chance for at få fjeren," siger folketingsmedlemmet.

34.000 uden dagpenge

I 2013 mistede cirka 34.000 personer retten til dagpenge. Det var en konsekvens af den dagpengereform, som VK-regeringen vedtog med stemmer fra Dansk Folkeparti og Det Radikale Venstre i 2010.

Reformen halverede dagpengeperiode fra fire til to år, og den gjorde det mere besværligt for arbejdsløse at genoptjene retten til dagpenge.

Siden folketingsvalget i 2011 er der blevet lavet flere midlertidige løsninger, men ingen permanente, hvilket har skabt intern uro i Socialdemokratiet.

En uro, som flere folketingsmedlemmer nu håber, at beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen kan være med til at lægge låg på.

"Når der er blevet lagt arm så mange gange, kan en ny på posten måske være med til at skubbe til de radikale," siger et tredje medlem.

Ny mand i bokseringen

Ingen af de tre socialdemokrater kritiserer Mette Frederiksen, der ifølge dem kæmpede for bedre rettigheder til landets arbejdsløse.

Sidste år sagde den daværende beskæftigelsesminister følgende:

"Det står klart her ved udgangen af 2013, at den tidligere regering valgte en helt forkert indfasning af dagpengereformen. Det er jo det, man ser, når så mange mennesker har mistet deres dagpengeret og ikke er kommet i arbejde."

Men folketingsmedlemmerne mener, at situationen er så fastlåst, at kun en ny mand i bokseringen kan få de radikale til at sænke paraderne.

"Der er et anstrengt forhold mellem S og R i spørgsmålet om dagpenge. En ny drøftelse vil have godt af et nyt ansigt. Henrik Dam Kristensen har en stille og rolig facon og får mange ting igennem, og jeg tror, at han kan være med til at få forlænget den midlertidige ydelse," siger et af medlemmerne til Avisen.dk.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.