Kerry vil dele efterretninger med Golfen og træne styrker

USA's udenrigsminister er i Mellemøsten for at overbevise allierede om, at iransk atomaftale skaber sikkerhed.
John Kerry er rejst til Doha for at diskutere initiativer, der kan forhindre en destabilisering af regionen, hvor sunnitiske ledere er bekymrede over atomaftale med Iran.
John Kerry er rejst til Doha for at diskutere initiativer, der kan forhindre en destabilisering af regionen, hvor sunnitiske ledere er bekymrede over atomaftale med Iran. Foto: Andrew Harnik/AP/AP

Amerikanerne vil træne specialstyrker i Golfen og dele efterretninger med deres allierede i regionen, lyder det fra den amerikanske udenrigsminister under et besøg i Doha mandag.

John Kerry har på mødet også diskuteret et missilforsvar blandt en række initiativer, der skal forhindre en destabilisering i regionen.

Den amerikanske udenrigsminister gentager, hvad han sagde i weekenden i Egypten, at den internationale atomaftale med Iran bidrager til øget sikkerhed i Mellemøsten.

De politiske ledere i Golfen er yderst skeptiske over for aftalen med Iran, der ses som en alvorlig trussel.

Kerry er rejst til Mellemøsten for netop at mindske skepsis og bekymring hos allierede i de sunnitiske golflande over en omstridt atomaftale med shiitiske Iran.

Kerry har mandag holdt møde med ministre fra Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater i landenes samarbejdsråd.

I weekenden forsøgte han at overbevise Egyptens præsident om, at den epokegørende aftale med iranerne vil bringe mere sikkerhed til regionen.

Egypten, Saudi-Arabien og flere andre stater i Mellemøsten frygter, at iranerne vil få øget selvtillid og bedre muligheder for at støtte paramilitære radikale grupper, som sympatiserer med Iran.

I Kairo var drøftelserne mellem Kerry og Abdel Fattah al-Sisi, Egyptens præsident, den første strategiske dialog mellem USA og Egypten siden 2009.

De amerikansk-egyptiske relationer blev en mudret affære, da landets præsident Mohamed Mursi blev afsat af militæret i 2013 efter masseprotester og voldsomme uroligheder.

Men Kairo er forblevet en af Washingtons nærmeste sikkerhedspolitiske allierede i regionen, og det har stadig større betydning for USA på grund af krigene i Syrien, Irak, Yemen og Libyen.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.