Kerry: USA og Iran har nytte af kamp mod IS

Iran og USA arbejder ikke sammen mod Islamisk Stat, men det er i begge landes interesse at udrydde gruppen.
Ifølge den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, har USA og Iran mindst en ting til fælles. Det er målet om at bekæmpe Islamisk Stat, siger han. Arkivfoto
Ifølge den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, har USA og Iran mindst en ting til fælles. Det er målet om at bekæmpe Islamisk Stat, siger han. Arkivfoto Foto: Carolyn Kaster/AP

Amerikanerne og iranerne har ikke fælles fodslag i mange storpolitiske emner, men de to lande har i hvert fald én ting til fælles - at bekrige Islamisk Stat (IS).

Det siger USA's udenrigsminister, John Kerry.

- De (iranerne, red.) er meget imod Isil (Islamisk Stat, red.), og de har faktisk påtaget sig opgaven med at kæmpe mod og eliminere de militante langs den irakiske grænse nær Iran og har alvorlige overvejelser om, hvad det vil gøre ved regionen, siger Kerry onsdag.

- Så vi har i det mindste en fælles interesse, selvom vi ikke samarbejder om den, fortsætter udenrigsministeren.

Kerry, der har været en af nøglepersonerne i USA's indsats for at få en aftale om Irans atomprogram i stand, understreger, at USA ikke har bedt Teheran om at involvere sig i den amerikanskledede koalition, der bekæmper IS fra luften i Syrien og i Irak.

Siden sidste år har den sunnimuslimske ekstremistiske gruppe ført en brutal offensiv i Irak og Syrien, hvor det er lykkedes de militante at få kontrol over store områder, henrette gidsler og at tvinge lokale til at konvertere til islam.

Washington står i spidsen for den internationale koalition mod IS, hvor både vestlige og arabiske nationer deltager i kampen, men Iran er ikke officielt en del af alliancen.

I december benægtede John Kerry også, at der var nogen militær koordinering med Iran, efter at Pentagon sagde, at iranske kampfly var blevet sat ind mod IS-krigere i den østlige del Irak.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.