Kerry hylder "historisk" mulighed for fred i Colombia

- Freden er nu tættere på end nogensinde, siger USA's udenrigsminister om udkast til aftale om fred.
John Kerry har lykønsket Colombias regering med fremskridtene i fredsforhandlingerne. USA og Colombia er mangeårige allierede. Arkiv.
John Kerry har lykønsket Colombias regering med fremskridtene i fredsforhandlingerne. USA og Colombia er mangeårige allierede. Arkiv. Foto: Andrew Harnik/AP

- Et stort gennembrud.

Den betegnelse bruger USA's udenrigsminister, John Kerry, om de løfter, Colombias præsident og oprørsbevægelsen Farc har givet hinanden onsdag under fredsforhandlinger i Cuba.

Her har parterne i Sydamerikas længstvarende konflikt taget en række skridt til at afslutte striden.

- Freden er nu tættere på end nogensinde. Jeg har ringet til præsident Santos (fra Colombia, red.) og ønsket ham og hans forhandlingsteam tillykke med deres mod og engagement i fredsforhandlingerne under de ekstraordinært svære omstændigheder, siger John Kerry i en udtalelse ifølge Reuters.

Regeringen i Colombia og repræsentanter fra den venstreorienterede Farc-guerillabevægelse er blevet enige om flere ting under forhandlingerne.

Blandt andet skal der dannes en sandhedskommission, der efter sydafrikansk forbillede skal kortlægge de krænkelser, der er begået af begge parter gennem årene.

Derudover skal krigsofre have erstatning, og deltagere i konflikten, der ikke har begået deciderede krigsforbrydelser, skal have mulighed for amnesti.

- Meldingen, som parterne er kommet med i dag ved fredsforhandlingerne i Havana, er et historisk fremskridt imod en endelig fredsaftale, der skal afslutte mere end 50 års væbnet konflikt, siger John Kerry.

Indtil videre har parterne forpligtet sig til at nå en aftale om fred inden for et halvt år.

Ifølge Cubas præsident, Raul Castro, vil Farc-oprørere skulle lægge våbnene i løbet af 60 dage efter en eventuel fast aftale.

Konflikten i Colombia har stået på siden 1964 og menes at have kostet omkring 220.000 mennesker livet.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.