Kerry: Et nej til Iran-atomaftale kan svække dollaren

Siger USA nej til atomaftalen med Iran, kan dollaren ende som reservevaluta, mener USA's udenrigsminister.
Den amerikanske udenrigsminister frygter, at en svækket dollar kan blive konsekvensen af et eventuelt amerikansk nej til den nyligt indgåede atomaftale med Iran.
Den amerikanske udenrigsminister frygter, at en svækket dollar kan blive konsekvensen af et eventuelt amerikansk nej til den nyligt indgåede atomaftale med Iran. Foto: Brendan Smialowski/AP

Vælger USA at vende ryggen til den atomaftale, som i juli blev indgået med Iran, kan det komme til at få konsekvenser for dollaren.

Sådan siger den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, til et Reuters Newsmaker-arrangement tirsdag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Han frygter et scenarie, hvor USA nedstemmer den internationale aftale med Iran for så at kræve, at USA's allierede opretholder sanktionerne mod Iran.

- Hvis vi laver en U-vending og afviser aftalen og så siger til dem (vores allierede, red.): I skal adlyde vores regler og sanktioner alligevel, så bliver det meget hurtigt opskriften på, hvordan den amerikanske dollar bliver verdens reservevaluta, siger John Kerry.

Han tilføjer, at det vil være umuligt for Iran med atomaftalen at udvikle et hemmeligt atomprogram, uden at USA finder ud af det.

Deadline for den amerikanske kongres' godkendelse eller afvisning af atomaftalen er 17. september.

Republikanerne skal bruge hjælp fra 11 demokratiske senatorer, hvis de skal lægge aftalen i graven. Flere topdemokrater har allerede varslet, at de vil stemme imod aftalen.

Chuck Schumer - en af de mest magtfulde demokrater i Senatet, som er et af to kamre i Kongressen - har tidligere sagt til Reuters:

- For mig at se er den meget reelle risiko for, at Iran ikke vil moderere sit program, men i stedet bruge aftalen til at forfølge sine forbryderiske mål, for stor, siger han.

Bliver aftalen stemt ned kan Barack Obama vælge at nedlægge veto.

/ritzau/Reuters

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.