Kerry er på diplomatisk turné for at sælge Iran-aftale

Arabiske stater frygter, at Iran vil begynde at støtte paramilitære grupper, som sympatiserer med Teheran.
Arabiske stater frygter, at iranerne vil få øget selvtillid og bedre muligheder for at støtte paramilitære radikale grupper, som sympatiserer med Iran.
Arabiske stater frygter, at iranerne vil få øget selvtillid og bedre muligheder for at støtte paramilitære radikale grupper, som sympatiserer med Iran. Foto: Brendan Smialowski/AP

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, fortsætter mandag intense diplomatiske møder med ministre fra Mellemøsten i et forsøg på at mindske skepsis og bekymring over en omstridt atomaftale med Iran.

Kerry mødes i Doha med ministre fra Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi-Arabien og De Forenede Arabiske Emirater i landenes samarbejdsråd, efter at han i weekenden forsøgte at overbevise præsident Abdel Fattah al-Sisi om, at den epokegørende aftale med iranerne vil bringe mere sikkerhed til regionen.

Egypten og Saudi-Arabien og flere andre stater i Mellemøsten ser med skepsis på aftalen med Iran, da de frygter, at Teheran har til hensigt at skabe uro og destabilisering i området.

De fleste arabiske stater frygter, at iranerne vil få øget selvtillid og bedre muligheder for at støtte paramilitære radikale grupper, som sympatiserer med Iran.

I Kairo var drøftelserne mellem Kerry og al-Sisi den første strategiske dialog mellem USA og Egypten siden 2009.

- Egypten forbliver en partner for USA af vital betydning, når det gælder engagement og stabilitet i regionen som helhed, sagde den amerikanske udenrigsminister efter drøftelserne.

De amerikansk-egyptiske relationer blev forvirret, da landets præsident Mohamed Mursi blev afsat i 2013 af militæret efter masseprotester og voldsomme uroligheder.

Men Kairo er forblevet en af Washingtons nærmeste sikkerhedspolitiske allierede i regionen, og det har stadig større betydning for USA på grund af krigene i Syrien, Irak, Yemen og Libyen.

I Doha skal Kerry også mødes med sin russiske modpart, Sergej Lavrov, og føre drøftelser om blandt andet Syrien.

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.