Kendt topøkonom: Debat om dovne ledige fylder for meget

Tidligere overvismand Niels Kærgård langer ud efter sin egen faggruppe.
"De lykke-undersøgelser, der findes, viser temmelig ensidigt, at det ikke er nogen ferie at være arbejdsløs, men at det tværtimod gør mennesker ulykkelige.”
"De lykke-undersøgelser, der findes, viser temmelig ensidigt, at det ikke er nogen ferie at være arbejdsløs, men at det tværtimod gør mennesker ulykkelige.” Foto: SCANPIX arkiv

Pisken skal svinges over de arbejdsløse. For de gider jo ikke have et job - gør de vel? Se bare på Dovne Robert.

Sådan er holdningen i vid udstrækning i nutidens Danmark, og det er ærgerligt og udtryk for et forkert syn på de ledige, mener en af landets fremmeste økonomer, professor Niels Kærgård, der tidligere har været overvismand.

I et interview med Djøf-bladet langer han ud efter sin egen faggruppe - økonomerne - som han mener har fået en for høj stemme i samfundsdebatten. Det er dem, der bærer en stor del af skylden for, at debatten om arbejdsløse er nået dertil, hvor den er i dag.

- Den økonomiske terminologi har bredt sig i medierne og det politiske system, hvor vi djøffere jo er talstærkt repræsenteret, siger Niels Kærgård til djøf-bladet.

Han nævner som eksempel netop arbejdsløshedsdiskussionerne, hvor det nærmest er blevet et mantra, at det skal kunne betale sig at arbejde. Og det mantra gælder både til højre og venstre i Folketingssalen.

Alle taler om øgede incitamenter for at få arbejdsløse i arbejde. Politisk har det resulteret i stramning efter stramning af reglerne for dagpenge og kontanthjælp, og samtidig har det resulteret i en efterhånden temmelig hård tone i debatten, siger den 72-årige topøkonom.

Han medgiver, at der da nok findes nogle Dovne Robert'er rundt omkring. Men, spørger han: Fylder de ikke for meget i såvel debatten som politikken?

Han peger på, at der er bred enighed om, at der er mange fordele ved at arbejde, som ikke kun handler om forskellen på ens indkomst kontra arbejdsløshedsunderstøttelse.

Man kan nemmere kvalificere sig til et andet job - og for de fleste gælder det nok også, at deres livskvalitet bliver bedre af at have kolleger og et arbejde, man kan fortælle om, når folk spørger, hvad man laver.

Niels Kærgård har tidligere sagt, at han som tidligere overvismand godt kan føle en vis medskyld i den måde, vi ser og taler om arbejdsløse i dagens Danmark. Han var som vismand med til at pege på, at der var en ret stor gruppe arbejdsløse, for hvem det faktisk ikke kunne betale sig at arbejde.

Sådan var det dengang - men i dag er situationen en anden, og han synes, der er grund til at se kritisk på, hvordan der bliver talt til - og om - de ledige.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.