Kendt psykiater: Manglende lyst til at arbejde er gift for vores velfærd

Det offentlige bør tage fløjshandskerne af, mener Henrik Day Poulsen.
"Ofte bliver folk meget fornærmet, når man i sin lægeerklæring skriver, at borgeren mangler motivation for at arbejde. En ex-rocker ringede og truede mig direkte. Andre klager over lægeerklæringen," skriver Henrik Day Poulsen.
"Ofte bliver folk meget fornærmet, når man i sin lægeerklæring skriver, at borgeren mangler motivation for at arbejde. En ex-rocker ringede og truede mig direkte. Andre klager over lægeerklæringen," skriver Henrik Day Poulsen. Foto: SCANPIX arkiv

De lediges manglende motivation til at få sig et arbejde er en af årsagerne til, at så mange af dem langtidsparkeres på offentlige ydelser.

Det mener i hvert fald den kendte psykiater og blogger Henrik Day Poulsen, der i et nyt blogindlæg skriver om ledige, der er i de såkaldte ressourceforløb.

"Hvis man mangler motivation og har lullet sig ind i liv på evig offentlig forsørgelse, kan selv den bedste coach, den bedste psykolog og den bedste sagsbehandler intet stille op. Men hvad kan så motivere folk?" spørger han i sit blogindlæg i Berlingske, hvor han konkluderer, at den manglende motivation til at arbejde er gift for vores velfærd.

Ressourceforløbene var fra politisk side tænkt som et storstilet beskæftigelsesprojekt, der skulle få de aller svageste ud på arbejdsmarkedet eller i uddannelse frem for at lade dem være i årevis på passiv forsørgelse, herunder førtidspension.

Det kom frem i sidste uge, hvor de såkaldte ressourceforløb var til debat. Nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen viste, at blot 31 ud af de 1129, der foreløbig har afsluttet et ressourceforløb, er kommet i fast beskæftigelse. Samtig pegede en rundspørge blandt kommunerne på, at mange ikke er motiverede til at komme i arbejde igen.

Henrik Day Poulsen nikker i sit blogindlæg genkendende til billedet. Han skriver, at han som psykiater undersøger mange borgere for landets kommuner i sager om fleksjob og førtidspension, og at han der oplever, at en del borgere - dog langtfra alle - mangler motivation for at komme i arbejde.

"Ofte bliver folk meget fornærmet, når man i sin lægeerklæring skriver, at borgeren mangler motivation for at arbejde. En ex-rocker ringede og truede mig direkte. Andre klager over lægeerklæringen," skriver han.

Men hvorfor den manglende motivation? Spørger man Henrik Day Poulsen, er der flere årsager. Blandt andet handler det om økonomi. Han skriver i sit blogindlæg, at han mener, de offentlige ydelser er for høje. De ledige kan ganske enkelt - takket være bl.a. forskellige offentlige tillæg - få så mange penge for at være på passiv hjælp, at det udhuler forskellen mellem at modtage offentlig forsørgelse og have et lavtlønsjob.

Og så mener han, at der skal et opgør til med hans egen faggruppe - behandlerne. Som Henrik Day Poulsen ser det, sygeliggør alt for mange læger og psykologer deres patienter unødvendigt og overser, at arbejde er sundt. Sygdomme som PTSD, depression og angst umuliggør sjældent, at man kan arbejde, mener psykiateren, der opfordrer det offentlige til at tage fløjlshandskerne af og gøre op med dem, der "ikke gide arbejde."

Læs hele blogindlægget her

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.