Kendt overlæge fyret: Hun sagde sin mening

Overlæge May Olofsson er fritaget for tjeneste, fordi hun har peget på, at besparelser vil ramme en svag gruppe.
Overlægen May Olofsson, der er kendt for sin indsats for gravide misbrugere og deres børn, er blevet fyret. Hun har peget på, at besparelser i region Hovedstaden vil ramme en meget svag gruppe.
Overlægen May Olofsson, der er kendt for sin indsats for gravide misbrugere og deres børn, er blevet fyret. Hun har peget på, at besparelser i region Hovedstaden vil ramme en meget svag gruppe. Scanpix, arkiv: May Olofsson

Kvinden bag ideen om særlige regionale familieambulatorier over hele landet, overlæge May Olofsson, er blevet fritaget for tjeneste med øjeblikkelig virkning - alene fordi hun har peget på, at besparelsen vil ramme en meget svag gruppe, skriver Politiken onsdag.

May Olofsson er kendt for sin indsats for gravide med misbrugsproblemer og deres børn, men ifølge hospitalsledelsen har May Olofsson været illoyal ved at kritisere en besparelse på 2 millioner kroner ud af et budget på 11 millioner - en beskæring på 20 procent - på det familieambulatorium i hovedstaden, hun leder. Efter hendes opfattelse vil det være et brud på en aftale med Folketingets partier.

Den 71-årige overlæge er samtidig blevet forhindret af sin arbejdsgiver i at passe sit sideløbende job som leder af et rent statsligt finansieret Videncenter for Forebyggelse af Rusmiddelskader hos Børn, skriver Politiken onsdag.

Det undrer sundhedsordførere i Folketinget, herunder Sophie Løhde (V). Hun fastslår, at hospitalet "ikke har en bøjet 25-øre i klemme" i videncentret. Venstrepolitikeren er "stærkt forundret" og har bedt sundhedsministeren om at undersøge den tilspidsede situation på området, som Folketinget de seneste år har postet mere end 200 millioner kroner i.

"Jeg fatter ikke en brik og vil gerne kende det faglige grundlag for, at man uden videre varsel har fyret May Olofsson fra et videncenter, som er 100 procent statsfinansieret. Det er et stærkt opprioriteret område for os i Venstre", siger Løhde til Politiken onsdag.

Hun understreger, at der efter hendes vidende ikke har været én eneste klage over May Olofssons arbejde, og at faglig debat i sundhedsvæsnet kun er sundt.

May Olofsson selv har holdt lav profil, men fortæller nu sin version til Politiken for første gang: "Mit livsværk er ved at blive ødelagt", siger hun.

Ifølge direktør på Hvidovre Hospital Torben Ø. Pedersen ønsker Region Hovedstaden at flytte regionens økonomiske støtte fra de gravide misbrugere til andre belastede grupper som psykisk syge, der ikke ligger under Familieambulatoriet.

Indsatsen for de misbrugende mødre vil derfor fra næste år kun være statsfinansieret. Direktøren mener ikke, at fyringen er et angreb på ytringsfriheden, men ønsker over for Politiken onsdag ellers ikke at udtale sig om en personalesag.

Regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) bakker hospitalsledelsen op i både besparelse og fyring: "Jeg har fuld tillid til ledelsen i Hvidovre", siger hun til Politiken onsdag.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.