Kendt børneekspert: Sådan får skilsmissebørn en god jul

Julen er børnenes fest. Men det er ikke nødvendigvis en ubetinget fest for et skilsmissebarn. Her er familievejleder Lola Jensens 5 gode råd til, hvordan skilsmissebørn får en god juleaften.
Undgå, at skilsmissen undgår at gå ud over børnenes jul. De kan sagtens få en god jul som skilsmissebørn, siger Lola Jensen.
Undgå, at skilsmissen undgår at gå ud over børnenes jul. De kan sagtens få en god jul som skilsmissebørn, siger Lola Jensen. Foto: Scanpix/Modelfoto

Julen er en dejlig tid. Det kan de fleste vist være enige om. Men den kan også give problemer. For eksempel når skilsmisseforældre skal blive enige om, hvordan julen skal fejres.

De 5 råd er i det tilfælde, hvor mor og far holder jul hver for sig - hvilket de fleste skilte par jo gør.

Er I skilt? Sådan kommunikerer I bedst, når det kommer til børnene

Men det sker også, at skilte par holder jul sammen. Også her skal man dog være opmærksom på, hvad det betyder for barnet, understreger Lola Jensen:

- Det er selvfølgelig et kæmpeplus, hvis to skilsmisseforældre kan finde ud af at holde jul sammen med børnene som venner. Men man skal bare vide, at rigtigt mange børn hele tiden håber, at mor og far vil finde sammen en dag igen. Så hvis man holder jul sammen, skal børnene vide, at det ikke er sikkert, at det kan lade sig gøre næste år. Man må tage en jul ad gangen. Specielt, når der kommer nye partnere ind i billedet, bliver det svært. Det vil jo også være urimeligt overfor en ny kæreste, som man måske endda får et nyt barn med, at holde jul med den tidligere familie, siger hun.

Sådan lærer du at putte børnene ude til juleaften

Her giver Lola Jensen fem råd til en skilsmissejul, hvor mor og far holder hver for sig.

1. Hold kun én juleaften

Det giver barnet mere ro og sikkerhed, hvis der kun holdes juleaften hos den ene forælder. Så må den anden vente til næste år. To gange jul samme år forvirrer bare børnene. Det er heller ikke en god løsning, at den ene holder jul f.eks. den 23., hvorefter det hele gentages dagen efter hos den anden forælder. Nej. En jul og gerne hele julen hos den samme. Så kan den anden holde jo nytår med børnene.

2. Giv julegaver sammen med børnene

Selvom man ikke holder juleaften sammen med børnene, skal de ikke have deres gaver med juleaften. Det er bedst, at den mor eller far, der ikke er sammen med børnene i julen, giver gaverne en helt anden dag. De kan sagtens få gaver nogen tid før jul – eller efter. Og lad så være med at konkurrere om, hvem der giver den dyreste gave. Hvis børnene virkelig har brug for noget dyrt, så kan forældrene jo slå sig sammen.

Få 10 gode råd: Sådan kan du tackle børnenes utålmodighed juleaften

3. Lad være med at ringe eller skrive til barnet

Det giver ro og tid til at nyde juleaften, hvis børnene ikke hele tiden bliver forstyrret af en SMS eller en opringning. En rigtig god juleaften kræver mindst mulig støj fra den anden forælder. Så kan barnet bedre være fuldt til stede i julen, frem for at bekymre sig om den mor eller far, der ikke er sammen med barnet.

4. De voksne skal træffe beslutningerne

Tag ikke børnene med på råd, når I skal finde ud af, hvor julen skal holdes. Det vil være urimeligt at sætte børnenes loyalitet på prøve. Så planlægningen af julen må de voksne påtage sig.

5. Planlæg din egen juleaften

Hvis du er den, der ikke skal holde jul med børnene i år, så find på noget andet. Lad være bare at sidde og have ondt af dig selv. Orker du ikke familiejul uden børn, så meld dig til frivilligt arbejde, f.eks. hjemløses jul. Hvis dine børn ved, at du ikke sidder alene derhjemme i julen, skal de heller ikke tænke på det eller have dårlig samvittighed over det.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.