Katte og killinger ender i skraldespanden

Ny optælling viser, at danske katteejere dumper miavende kæledyr i stor stil. Det kan dog forhindres, hvis katteejere tager mere ansvar.
Dyrenes Beskyttelse har alene i år fået 3.349 katte på deres internater.
Dyrenes Beskyttelse har alene i år fået 3.349 katte på deres internater. Foto: Colourbox/free

3.349 katte. Så mange har Dyrenes Beskyttelses internater fået alene i år, og siden 1. juli er der ankommet 20 nye om dagen. De dumpes af deres ejere i blandt andet papkasser, sportstasker og skraldespande.

- Det er et uhyggeligt højt tal. Ikke mindst fordi vi ved, at det langtfra er alle sager, der kommer til vores kendskab, siger Jens Jokumsen, der er projektleder i Dyrenes Beskyttelse.

De dumpede katte er særligt uønskede killinger, som katteejere ikke selv kan komme af med. Og derfor ligger løsningen også lige for. Katteejerne kan nemlig fjerne risikoen for uønskede killinger ved at få deres kat neutraliseret - altså steriliseret eller kastreret.

Hunkatte kan få op til fire kuld killinger om året, og det kan være realiteten for en udekat. Derfor mener Dyrenes Beskyttelse, at katteejerne skal til at vågne op og tage deres ansvar alvorligt.

- Det er en meget kynisk adfærd og udtryk for et fuldstændigt forvrænget syn på dyr, siger Jens Jokumsen.

Kattens Værn peger på, at prisen for at få sin kat neutraliseret er for høj, og at danskerne derfor ikke vil betale for det. De ser, at der er større tilstrømning i perioder, hvor dyrlæger sætter prisen ned, men i forvejen får klinikkerne kun akkurat dækket deres omkostninger og har svært ved at sænke prisen yderligere.

- Men hvis man ikke har råd til at tage sin kat med til dyrlægen, for eksempel for at få den neutraliseret, så skal man måske slet ikke være katteejer, siger direktør i Kattens Værn, Therese S. Wilbert. Det største ansvar for at undgå uønskede killinger ligger hos ejerne, tilføjer hun.

- Det vigtigste er, at ejerne begynder at tage det her ansvar på sig, både for at få kattene mærket og neutraliseret, hvis de ikke ønsker at få killinger, siger Therese S. Wilbert.

Hvis man opdager dumpede katte eller killinger, skal man kontakte en dyreværnsorganisation, lyder opfordringen fra Kattens Værn.

Fakta: Så mange katte er der på Dyrenes Beskyttelses internater og i plejefamilier under internaterne (10. august 2015)

Bornholm: 41 katte

Brande: 262 katte

Falster: 58 katte

Fuglebjerg: 60 katte

Fyn: 142 katte

Nordjylland: 89 katte

Roskilde: 113 katte

Spøttrup: 130 katte

Tøstrup: 239 katte

Vestsjælland: 21 katte

/ritzau/FOKUS


Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.