Katjiiing: Så dyr er skolestarten for forældre

Madkasser, skoletasker, udgifter til SFO og børnefødselsdage kan hurtigt løbe op i 20.000 kroner det første år. Og det er endda selvom barnet starter i en folkeskole.
Børnene glæder sig nok til at starte i skole, men for forældrene kan det hurtigt blive dyrt
Børnene glæder sig nok til at starte i skole, men for forældrene kan det hurtigt blive dyrt Foto: Erik Refner/Scanpix/arkiv

Når de små ængstelige elever i disse dag stavrer mod klasselokalerne for første gang, er det ikke blot begyndelsen på barnets uddannelsesforløb. Det er også starten på nye betragtelige udgifter for forældrene.

Det siger forbrugerøkonom Ann Lehman Erichsen fra Nordea, som har undersøgt hvad en almindelig skolestart koster for Politiken.

Politiken skriver, at især første dag er en større udskrivning. Skoletøj, penalhus og indhold, gymnastiktøj og lignende kan nemlig nemt løbe op i 2.800 kroner.  

I sidste uge skrev Avisen.dk om Lone, der med et rådighedsbeløb på 1.000 kroner om måneden ikke havde råd til f.eks. at købe en skoletaske til sin søn, der skulle starte i skole. Det var et spørgsmål, der delte Avisen.dk’s læsere, hvoraf nogle mente, at man som forældre blot burde spare op til den forventede udgift.

Mange bække små

De store udgifter forbundet med skolegangen stopper dog ikke efter første dag. Politiken skriver, at de mange småbeløb til klassekasse, børnefødselsdage, udflugter og lignende kan ende med at løbe op i 1.617 kroner om måneden. Det største beløb er i den forbindelse udgiften til SFO, der på landsplan i gennemsnit koster 1.391 kroner om måneden.

Når alle udgifter gøres op, ender et helt almindeligt år i folkeskolen med at koste forældrene 19.400.

Selvom folkeskole ikke just er billig, koster den blot det halve af privatskolen. Ifølge Ann Lehmann Erichsen koster det første år i privatskole nemlig hele 41.774 kroner.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.