Kaos i Irak-kommission forbliver hemmelig

Offentligheden må ikke vide, hvad der ligger bag de "samarbejdsproblemer", der har lammet dyr Irak-kommission.
Justitsministeriet afviser over for Ritzau at give indblik i de dokumenter og redegørelser, der omhandler samarbejdsproblemerne.
Justitsministeriet afviser over for Ritzau at give indblik i de dokumenter og redegørelser, der omhandler samarbejdsproblemerne. Foto: DITTE VALENTE/POLFOTO

Selvom regningen for den formandsløse Irak- og Afghanistan-kommissionen nu har passeret 13,6 millioner kroner, så må offentligheden ikke få indblik i, hvad der konkret er skyld i, at den udskældte kommissions arbejde har været lammet siden efteråret.

Man ved så meget, at det skyldes interne "samarbejdsproblemer" om tilrettelæggelsen af arbejdet mellem kommissionens medlemmer - eller rettere den daværende formand Michael. B Elmer på den ene side og de øvrige medlemmer på den anden.

Men Justitsministeriet afviser over for Ritzau at give indblik i de dokumenter og redegørelser, der omhandler samarbejdsproblemerne. Det sker med henvisning til offentlighedsloven.

Kommissionen blev nedsat i 2012, og den har fået fem år til at pløje sig gennem de anslåede en million siders dokumenter omkring krigsdeltagelsen.

Men der er stadig lange udsigter til, at de første vidner skal afhøres. I et svar til Folketinget tidligere i år erkendte Michael B. Elmer, at det tidligst kan ske til efteråret, hvilket således mere end indikerer, at kommissionens arbejde bliver forsinket.

Og i mellemtiden løber regningen op.

Ved årsskiftet lød den på 13,3 millioner kroner, men husleje betaler som bekendt ikke sig selv, og efter januar er bonen til danskerne oppe på 13,6 millioner. Det er særligt lønninger og udgifter til advokater, lokaler og it-udstyr, der fylder.

Den afgåede formand fik næsten 1,3 millioner kroner i årsløn for sit arbejde. En juridisk sekretær har også fået en millionløn, mens de øvrige på lønningslisten får langt lavere beløb.

/ritzau/

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.