Der blev bællet vand og brugt store armbevægelser, da et panel af ernæring- og sundhedseksperter testede saltindholdet i frokosten fra tre københavnske kantiner for Avisen.dk.
Ernæringsekspert Preben Vestergaard Hansen, levnedsmiddelingeniør Michael Rene Jensen og levnedsmiddelkandidat Tanya Junge Meibom underviser alle på Professionshøjskolen Metropol.
Eksperternes dom er entydig: Maden på bordet foran dem er alt for salt.
CHRISTIANSBORG: Meyer saltmarinerer politikerne
Kantinen på Christiansborg drives af Meyer Kantiner. I dag står menuen i 'Snapstinget' ikke på valgflæsk, men et udvalg af kartoffel- og pastasalater.
Testpanelet roser stjernekokken Claus Meyer, der står bag maden, for at 'forsøge med noget af det rigtige' ved at bruge krydderurter.
Men stort set al maden er vendt i marinade, som er en af de helt store saltsyndere, påpeger Tanya Junge Meibom.
”Saltbøssen har ikke stået stille her,” siger Michael Rene Jensen med hævede øjenbryn og marineret kartoffelsalat i munden.
Claus Meyer er tidligere blevet kritiseret for at bruge for meget salt i sit brød. Det er også tilfældet i kantinen på Christiansborg, hvor saltkrystallerne ligger i lag på toppen af brødet.
Det giver en pil ned hos testpanelet.
FAGFORENINGEN: Kogte ris har badet i salt
Hos Gymnasieskolernes Lærerforening (GL) kan de ansatte sætte tænderne i spanske specialiteter leveret af cateringfirmaet Delight.
”Wow, den er salt,” lyder det fra Michael Rene Jensen, der lægger ud med en rugbrødsmad med røget skinke.
Han skyller omgående et helt glas vand ned for at drukne den salte frokostskinke.
Preben Vestergaard Hansen kværner salt i luften, da han smager risene i den lune ret.
Her har køkkenfolket hos Delight utvivlsomt brugt for meget salt. Helt unødvendigt, konstaterer Preben Vestergaard Hansen, som aldrig selv bruger salt, når han koger ris.
CODAN: Forsikringsfolket skånes for salt
Codans kantine fylder dagligt maverne på knap 2.000 ansatte. I dagens menu er saltsmagen ikke nær så gennemtrængende, som hos de andre kantiner.
Ministronesuppen er på forhånd udråbt som saltbombe, men overrasker positivt ved en fin saltbalance samt et højt indhold af 'rigtige' grøntsager.
Ved et nærmere kig på hele ugens menuplan finder Preben Vestergaard Hansen dog potentiale for store saltsyndere. For eksempel den 'gammeldaws' hamburgerryg, som er blevet serveret tidligere på ugen.
”Hamburgerryggen kan være pumpet med saltvand allerede inden kokken får den i hænderne, derfor skal han være ekstra opmærksom på tilberedningen,” lyder det gode råd.
Du tager saltmisbruget med hjem
Ifølge Tanya Junge Meibom er saltning en vanesag, og det er derfor problematisk at vænne kantinegæster til oversaltet mad.
”Hvis man hver eneste dag får oversaltet frokost, vænner man sig til smagen og bruger automatisk mere salt i sin egen madlavning,” siger hun.
Spiser du for meget salt? Test dig selv her
- Avisen.dk besøgte tre forskellige frokostkantiner i København.
- Her indsamlede vi et blandet udvalg af dagens menu - dog gik vi uden om salatbaren.
- Retterne blev bragt til testpanelet på Professionshøjskolen Metropol, hvor tre ernæringseksperter smagte på maden og vurderede brugen af salt i tilberedningen.