Kandidat: I behøver ikke stemme på mig

Opfodringen fra politikerne lyder altid på at stemme personligt. Men for Enhedslistens Nikolaj Villumsen er det underordnet, om stemmen tilfalder ham eller partiet
For Nikolaj Villumsen er det vigtigere, at vælgerne sætter kryds ved Enhedslisten end ved ham personligt.
For Nikolaj Villumsen er det vigtigere, at vælgerne sætter kryds ved Enhedslisten end ved ham personligt. Scanpix

Af Morten Steensberg og Sebastian Munch Bjerril

- Hvorfor skal folk stemme på mig? Det behøver de ikke. Jeg er bare en af dem, som mit parti har valgt at stille højt på listen, siger Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten.

For Villumsen er det vigtigere, at vælgerne sætter kryds ved Enhedslisten end ved ham personligt.

Årsagen er, forklarer han, at vælgerne ikke bør betragte de løfter, han gik til valg på, som personlige mærkesager. De sager er nemlig Enhedslistens politik.

- Hvis man stemmer på mig, skal det være fordi, man ønsker Enhedslistens politik og mener, at jeg vil være en god repræsentant for den, forklarer Nikolaj Villumsen (Ø).

Og spørger man en valgforsker har Enhedslistens kandidat en pointe.

Med en personlig stemme sætter man først og fremmest kryds ved et parti, pointerer lektor på Aarhus Universitet Asbjørn Skjæveland, der forsker i det danske parlamentariske system.

- Vælgerne skal være opmærksomme på, at alle folketingspolitikere som udgangspunkt repræsenterer deres parti. Derfor skal man først og fremmest stemme ud fra parti, siger parlamentsforskeren.

Det betyder dog ikke, at den personlige stemme er uden betydning. Politikerne kan godt varetage lokale interesser på Christiansborg.

- Det giver mening at stemme personligt efter lokale mærkesager, men man skal ikke tro, at man får et folketingsmedlem, der har lokale sager som første prioritet. Man skal altid være opmærksom på, at man får et medlem, der repræsenterer partiets politik, slår Asbjørn Skjæveland fast.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.