Kan tjene 14.000 ekstra: Mangel på svenske sygeplejersker

Der mangler tusindvis af sygeplejersker i Sverige til sommer, og flere landsting tilbyder ekstra løn til dem, der vil flytte deres ferie.
I Sverige bliver der så stor mangel på sygeplejersker til sommer, at flere landsting tilbyder ekstra løn til sygeplejersker, der vil flytte deres ferie.
I Sverige bliver der så stor mangel på sygeplejersker til sommer, at flere landsting tilbyder ekstra løn til sygeplejersker, der vil flytte deres ferie. Morten Stricker / Scanpix arkiv

Der mangler flere tusinde sygeplejersker på de svenske sygehuse til sommer. Flere landsting tilbyder ny ekstra løn til sygeplejersker som vil flytte sin ferie. I Västerås kan en sygeplejerske tjene 14.000 svensker kroner ekstra på at flytte en ferieuge. Det opgiver nyhedsbureauet TT.

"Det er krise. Det har aldrig været så kritisk, som det er i år. Vi er meget bekymrede, både for patientsikkerheden og for at vores medlemmer ikke får den hvile, som de virkelig har brug for", siger Sineva Ribeiro, formand for Vårdförbundet til TT nyhetsbyrån.

I stort set alle sygehuse som TT har spurgt, regner med mangel på sygeplejersker til sommer. I Västerås, Linköping, Dalarna, Värmland og Norrland opgives situationen at være mere kritisk end tidligere år.

"Der er færre sygeplejersker som står til rådighed i år. Mange vælger andre arbejdsgivere som kommunen eller det private sundhedsvæsen eller søger til udlandet. Vi har en vis uro, når vi ser sommeren frem for os" siger Christer Andersson, cheflæge på Universitetetssygehuset i Linköping til TT.

I Region Skåne forventes en analyse af bemandingssituationen i sommer at være klar om to uger. På regionens hjemmeside fremgår det, at der er brug for 290 vikarer i sygehusvæsenet til sommer. Ifølge avisen Sydsvenskan tilbydes skånske sygeplejersker nu 6.500 svenske kroner i ekstra løn, hvis de flytter en ferieuge til et andet tidspunkt på året. TT opgiver at landstinget i Västerås tilbyder sygeplejerskerne 14.000 kroner for at flytte en ferieuge, mens landstinget i Blekinge tilbyder 500-600 kroner i timen.

Manglen på sygeplejersker opgives at have flere årsager. Vårdförbundet peger på et dårligt arbejdsmiljø og lav løn samt at 1.600 af de 4.000 sygeplejersker som årligt legitimeres i Sverige, tager til Norge for at arbejde.

Ifølge Sveriges Kommuner og Landsting, SKL, er der brug for 38.000 nye sygeplejersker de næste ti år for at kunne fylde sundhedsvæsenets behov. Bare i Skåne er der brug for cirka 5.500 nye sygeplejersker.

Samtidig mener SKL, at det delvis er en myte, at der er personalemangel. På sin hjemmeside skriver SKL at der er 11,1 sygeplejersker per 1.000 indbygger i Sverige, hvilket er mere end OECD-gennemsnittet og at andelen af sygeplejersker er steget med 15 procent mellem 1995 og 2010. (News Øresund)

www.newsoresund.dk

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.