Af Line Sølvhøj Johansson, Mad & Bolig, Aller Media
Frosne bær har i en lang årrække været brugt i desserter og smoothies uden at være behandlet, men bærrene har flere gange vist sig at bære en virus, der kan give opkast, kvalme, diarré og i værste tilfælde leverbetændelse.
Få opskriften på en lækker chokolademousse med bær på madogbolig.dk
For at undgå dette, anbefaler Fødevarestyrelsen, at du koger bærrene først, og at du er særligt opmærksom på de bær, der er håndplukket, som for eksempel hindbær.
- De er meget sarte, så derfor kan man ikke bare høste dem med maskiner, og hvis de, der plukker dem, har dårlig hygiejne, så bliver bærrene smittet. Dermed fryser man jo bare virusset med ned, og det kan sagtens overleve, siger Anette Perge, specialkonsulent i Fødevarestyrelsen.
Følg 11 inspirerende madprofiler på Instagram: Se hvem på madogbolig.dk
3 gode råd til, hvordan du bruger frosne bær:
- Fødevarestyrelsen anbefaler, at du altid koger frosne bær i minimum et minut, inden du bruger dem. Bærrene skal boble som tegn på, at de koger.
- Har du selv bær i haven, som du fryser ned, behøver du ikke at koge dem, så længe hygiejnen har været i orden.
- Vil du bruge bær i for eksempel smoothies, kan du anvende friske bær eller frosne bær, som du først giver et opkog. Brug isterninger eller is til at køle din smoothie ned.
Drømmer du om et nyt køkken? Se, hvordan du får et nyt for få penge på madogbolig.dk