Kan dine kontaktlinser fryse fast?

Hvorfor løber øjnene i vand om vinteren og kan kontaktlinser fryse fast? Det og flere spørgsmål om øjnenes liv her om vinteren giver vi dig svaret på her.
Kan dine kontaktlinser fryse fast? Få svaret her...
Kan dine kontaktlinser fryse fast? Få svaret her... Scanpix

Vinterens tørre luft, kolde temperaturer, stærke vinde og UV-refleksioner, når der ligger sne, kan være hårdt for dine øjne. De er særlig udsatte her i den kolde tid, og mange klager over øjne, der klør og er tørre.

Men er det farligt? Og hvordan beskytter man sig bedst? Det har doktor Brian Boxer Wachler svaret på i Huffington Post.

LÆS OGSÅ: Denne morgenrutine sikrer dig vægttab

Kan kontaktlinser fryse til is?

Nej, Vinterens kulde og tørre vejr kan godt irritere dine øjne en hel del, men du skal ikke være bange for, at de fryser og sætter sig fast på dine øjne. I 1980erne blev det slået fast i et studie lavet af det amerikanske militær…og her fandt de ud af, at linserne ikke fryser eller efterlader skader på øjnene, når det er koldt.

Hvorfor løber øjnene i vand, når det er koldt?

Cykler du på arbejder, løber du ofte en tur udenfor, eller går du ture i kulden, så oplever du måske, at dine øjne løber i vand. Det er irriterende og især træls på de dage, hvor det ødelægger makeup.

LÆS OGSÅ: Er du genert? Her er dine fordele

Det skyldes ganske enkelt, at dine øjne er for tørre. Det sker, fordi vejret er tørt om vinteren, som sammen med vinde generer dine øjne. Du kan beskytte dine øjne ved at bruge briller, eller du kan gå på apoteket og få noget mod tørre løbende øjne. Og er du meget generet af det, så bør du tage en snak med din læge.

Får man flere mørke rande under øjnene om vinteren?

Ja, det passer til dels, forklarer doktor Brian Boxer Wachler. Det skyldes, at vores hud er mere transparent om vinteren og mindre udsat for sollys, hvilket gør, at vi får færre D-vitaminer. Derfor er det lettere at se de mørke rande, som opstår under øjnene hos rigtig mange mennesker.

LÆS OGSÅ: Kommer du altid for sent? Sådan kommer du over det

Kan øjnene blive solbrændte om vinteren?

Ja, det kan de godt. Når dine øjne udsættes for en heftig UV-stråling, så kan du få et slørret syn og ømme øjne i et døgn eller to. Der forekommer især om vinteren, når du opholder dig udenfor i sne, uden at bære solbriller. Faktisk kan strålingen være værre om vinteren end om sommeren og det uanset om det er overskyet eller ej. Hvis der ligger sne, og især hvis du er på skiferie, så husk solbrillerne.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.