Kamp mod social dumping? Den parkerer vi lige...

En frustreret fagbevægelse må nu vente til efter sommerferien med at få indført obligatoriske ID-kort på byggepladser. Dermed bliver projektet afhængigt af det nye flertal efter valget.
Et obligatorisk ID-kort på byggepladserne skal bruges i indsatsen mod social dumping og for at styrke kontrollen med arbejdsmiljøet. Her er beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) og skatteminister Benny Engelbrecht (S) på inspektion på byggeriet af Amager Bakke.
Et obligatorisk ID-kort på byggepladserne skal bruges i indsatsen mod social dumping og for at styrke kontrollen med arbejdsmiljøet. Her er beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) og skatteminister Benny Engelbrecht (S) på inspektion på byggeriet af Amager Bakke. Foto: Aske Folkmann Drost

Et afgørende punkt i indsatsen mod social dumping bliver nu lagt på køl. Et ID-kort til alle medarbejdere på byggepladser har længe været et højt ønske på venstrefløjen og i fagbevægelsen, men det må vente til efter sommerferien, skriver Altinget.

Dermed kan det ikke blive klar før folketingsvalget, som falder senest i september. Det betyder, at et nyt blåt flertalt vil kunne droppe tiltaget uden videre.

Sidste år indgik regeringen en aftale med SF og Enhedslisten om at indføre ID-kortet, kaldet et sikkerhedskort. Det skulle egentlig have været klar inden sommerferien.

- Det at etablere sådan et sikkerhedskort har vist sig at være en mere kompliceret øvelse, end vi havde troet, uagtet vores gode intentioner, siger Radikales arbejdsmarkedsordfører Nadeem Farooq til Altinget.

"Hvor der er vilje er der vej"

Tanken bag kortet er, at det skal give bedre mulighed for at holde øje med uorganiseret udenlandsk arbejdskraft og at kontrollere arbejdsmiljøet. Derfor er forsinkelsen en stor frustration for fagbevægelsen.

- Vi synes godt, at den her proces kunne være blevet speedet op. Jeg har været med i det her spil i mange år, og hvis der er en politisk vilje, så er der også en vej, siger Gunde Odgaard til Altinget. Han er sekretariatschef i BAT-kartellet, der repræsenterer syv fagforbund med medlemmer i bygge- og anlægssektoren.

Enhedslisten ærgrer sig også over forsinkelsen, men arbejdsmarkedsordfører Finn Sørensen siger, at de foretrækker en gennemarbejdet lovgivning, så ID-kortet kan få den ønskede virkning på arbejdspladserne.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.