Kamera på politiuniformen: "Skal læger så også filmes?"

Danskere splittet i sag om kameraer på betjente. Det viser meningsmåling lavet for Avisen.dk. Formanden for Politiforbundet siger, at Enhedslistens forslag er fra afdelingen for spøg og skæmt, og mener man lige så godt kan lukke politiet.
Enhedslisten, Dansk Folkeparti, SF, Konservative og LA støtter forslag om at indføre kropskamera i to politikredse i en prøveperiode på et år. 
Enhedslisten, Dansk Folkeparti, SF, Konservative og LA støtter forslag om at indføre kropskamera i to politikredse i en prøveperiode på et år.  Katinka Husted/Polfoto/arkiv

Skal politibetjentes arbejde dokumenteres med et kamera på deres vest? Den diskussion splitter danskerne.

Det viser en undersøgelse, som analyseinstituttet Wilke har udført for Avisen.dk.

44 procent svarer, at de vil have mere tillid til politiet, hvis de bærer kamera. Men næsten lige så mange, 40 procent, mener, at der er rigeligt med overvågning og, at politiet skal have lov at lave deres arbejde i fred.

Enhedslisten fremsatte tirsdag forslag om at indføre kropskamera i to politikredse i en prøveperiode på et år.

Forslaget får støtte fra SF, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Hvis forslaget skal samle flertal, skal enten Venstre eller Socialdemokraterne bakke det op.

Men det bliver ikke med Politiforbundets medvirken, at der kommer kamera på uniformerne. Ikke engang som et forsøg.

”Vi vil kæmpe i mod det med næb og kløer. Det her handler om mistillid til politiet. Det er derfor, det er så frustrerende. Man må have tillid til politiet, eller også må man lukke det,” siger Claus Oxfeldt, der er formand for Politiforbundet.

Han mener, det er positivt, at 40 procent i undersøgelsenn ikke bryder sig om idéen med kameraer, men havde håbet, det var flere.

Politiformand: Hvem er de næste til at få kamera på?

Politiformanden mener ikke, at folk har gennemskuet, at det ikke er betjenten, der bliver filmet, men de borgere, der har kontakt med politiet.

”Jeg fatter ikke den her diskussion. Det er et kamera, der filmer den borger, der står foran, så man får optaget fortrolige samtaler som om vold eller voldtægt. Det er overvågning, overvågning og overvågning,” siger Claus Oxfeldt.

Han kalder forslaget for noget fra afdelingen for spøg og skæmt.

”Hvad så med læger, pædagoger, lærer, socialrådgivere eller for den sags skyld ansatte i Told og Skat? Er de så de næste til at få kamera på? Vi synes grundlægende ikke, at nogen skal finde sig i at blive overvåget, mens de er på arbejde” siger Claus Oxfeldt.

Han siger, at han har svært ved at tro, at 44 procent ville svare det, de gør, hvis de virkelig vidste, hvad forslaget indebærer, og hvor lidt gennemtænkt det er.

Han vil ikke komme med et bud på, om der er noget ved politiets opførsel, der kan have givet 44 procent af personerne en positiv indstilling til at sætte kamera på betjentene.

”Selv efter 30 år i politiet kan jeg synes, at en anholdelse kan se voldsom ud. Men sådan er det, når man er nødt til at bruge magtanvendelse,” siger Politiforbundets formand.

Enhedslisten: "En helt vild overreaktion"

Enhedslistens retsordfører Pernille Skipper, der står bag forslaget, siger i en kommentar til meningsmålingen, at det tyder på en positiv indstilling til en forsøgsordning.

”Men svarene viser også, at der også er forståelse for dilemmaerne i spørgsmålet. Det er jeg glad for, for det er ikke et enkelt spørgsmål med sort-hvide svar,” siger hun.

Pernille Skipper kalder Claus Oxfeldts udsagn om at lukke politiet på grund af mistillid for en ”helt vild overreaktion”.

”Det er et forslag om et forsøg i et enkelt år, fordi kropskamera har styrket retssikkerheden for både borgere og betjente i andre lande,” siger hun.

Hun er helt enig i, at der er betænkeligheder i forhold til borgernes privatliv, og siger, at forslaget derfor også indeholder en særlig styregruppe, der skal overvåge forsøget og sætte rammerne.

Pernille Skipper er ked af, at Claus Oxfeldt ikke engang mener, at det kunne være interessant med en forsøgsordning, så man kan få danske erfaringer.

”Færre magtanvendelser og færre ubegrundede klager har været resultatet andre steder. Det gavner både politi og borgere, men Oxfeldt vil ikke engang prøve, hvordan det virker i dansk kontekst. Det er ærgerligt,” siger hun.

Det spurgte vi om:

Nogle politikere vil give politiet et kamera på uniformen. Hvad ville det betyde for din tillid til danske betjente og retssikkerheden?

Ja, det ville styrke min tillid til det danske politi, at alt er på film: 44%

Nej, der er rigeligt med overvågning og politiet skal have lov at lave deres arbejde i fred: 40%

Ved ikke: 16%

611 repræsentativt udvalgte respondenter. Spurgt af analyseinstituttet Wilke for Avisen.dk 1. september - 17. september 2014.

 

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.