Kamæleonen er afsløret: Sådan skifter den farve

Det er ikke pigmenter, der får kamæleoner til at skifte farve. I stedet sørger strukturændringer i et lag af huden for, at kamæleonen pludselig stråler af nye, forfriskende farver.
Denne lille fætter har altid vakt misundelse for sin evne til at skifte farve. Nu har forskerne fundet ud af, hvordan den gør.
Denne lille fætter har altid vakt misundelse for sin evne til at skifte farve. Nu har forskerne fundet ud af, hvordan den gør. SCANPIX arkiv

Kamelæonen er kendt for at være i stand til at skifte farve, men det har ikke været fuldstændig klart, hvordan den egentlig gør det.

Nu har schweiziske forskere undersøgt sagen, og de har fundet ud af, at farveskiftet hos den farvestrålende panter-kamæleon fra Madagaskar især skyldes, at et bestemt lag hud svulmer op hos kamæleonen, hvilket får den til at reflektere helt nye farver.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan se en flot video af kamelæonens karakteristiske farveskift.

Når kamæleonens hud slipper spændingen og slapper af, skifter farven tilbage igen. Det voldsomme farveskifte skyldes således ikke fordelingen af farvestoffer (pigmenter) i huden, som man hidtil har troet – og som man også ser det hos andre dyr.

I stedet er det ændringer i hudens struktur, mere præcist afstanden mellem krystaller i huden, der får den til at bryde lyset på en ny måde.

»Det er interessant, at kamæleonen kan ændre på krystalstrukturen og på den måde få et farveskifte,« fortæller Torben Anker Lenau, der er lektor på Danmarks Teknologiske Universitet, og som i mange år har forsket i biomimetik – hvordan naturen kan give inspiration til nye materialer.

Læs mere på Videnskab.dk: Kamelæoner bliver grønne af raseri

»Hidtil har man ment, at det var en anden mekanisme, der var på spil. At kamæleonen trak hudcellerne mere eller mindre sammen, så pigmentkorn i cellerne skyggede mere eller mindre for baggrunden. Men det er faktisk en langt mere tiltalende forklaring, at ændringer i afstanden mellem krystalkorn er ansvarlig for farveskiftet.«

Et lag hudceller lige under det yderste hudlag (overhuden) er tæt pakket med ganske små krystaller, der er organiseret i et gitter. Når afstanden mellem nanokrystallerne af guanin ændrer sig, så er det andre bølgelængder af lys, der reflekteres, og farven skifter – for eksempel fra grøn til orange.

Andre artikler på Videnskab.dk

Ny teori: Derfor skifter dyr farve, når de bliver tamme

Uheld gør fascinerende farveforsøg endnu flottere

For mere ny og spændende viden tilmeld dig Videnskab.dk’s nyhedsbrev.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.