KAOS MED KÆRESTEPENGE

Kærestepenge-bombe: Nu skal kommuner hoste op

Kommunernes Landsforening (KL) har nu sendt en redegørelse om gensidig forsørgelsespligt for samlevende til alle kommuner. I redegørelsen skriver KL, at flere kærestepar skal have trukken kontanthjælp tilbage.
Kærestepar over hele landet kan nu se frem til at få flere penge på kontoen. Jurister i Kommunernes Landsforening (KL) har nemlig vurderet, at de skal have trukken kontanthjælp tilbage, hvis der er sket væsentlige fejl i deres sager om gensidig forsørgelse.
Kærestepar over hele landet kan nu se frem til at få flere penge på kontoen. Jurister i Kommunernes Landsforening (KL) har nemlig vurderet, at de skal have trukken kontanthjælp tilbage, hvis der er sket væsentlige fejl i deres sager om gensidig forsørgelse. Polfoto/Arkiv

Flere kærestepar, der er ramt af arbejdsløshed, kan nu ånde lettet op.

Kommunernes Landsforening (KL) har netop sendt en redegørelse til alle landets kommuner. Redegørelsen vejleder kommunerne til at tilbagebetale trukken kontanthjælp til par, der er blevet ramt af "væsentlige sagsbehandlingsfejl".

For mange par kan der være tale om helt op til 50.000 kroner efter skat, fordi kommunen i over et år har modregnet i deres kontanthjælp, fordi de har en kæreste, der har penge på kontoen.

LÆS OGSÅ: Lummert Folketings-tv: I boller sammen

Avisen.dk er i besiddelse af redegørelsen.

"Som om afgørelsen ikke var truffet"

I redegørelsen skriver KL følgende:

"I de tilfælde, hvor en afgørelse er behæftet med sagsbehandlingsfejl, skal der foretages en konkret vurdering af, om fejlen er konkret væsentlig med den virkning, at afgørelsen er ugyldig. I så fald skal parterne stilles, som om afgørelsen ikke var truffet."

LÆS OGSÅ: Kommuner tæppebombes med klager over kærestepenge-fejl

Kommunerne skal med andre ord hoste op med tusindvis af kroner, hvilket kan blive en dyr fornøjelse som for eksempel Københavns Kommune, der har indrømmet at have lavet hundredvis af fejl af forskellig væsentlighed.

LÆS OGSÅ: Her kan du se redegørelsen i sin helhed

KL: Kommuner skal træffe nye afgørelser hvis store fejl

KL skærer konsekvensen ud i pap i redegørelsen.

"Konsekvensen er, at der ses bort fra den gensidige forsørgerpligt for tiden, indtil kommunen eventuelt træffer en ny, korrekt afgørelse om gensidig forsørgerpligt," skriver foreningen i redegørelsen.

LÆS OGSÅ: Nyt brev afslører: Stop udbetaling af kærestepenge

Karsten Thystrup, juridisk chef i KL, er det ikke børnelærdom? Hvorfor skulle det tage så lang tid at nå frem til den konklusion?

- Vores notat er et udtryk for, at vi fremstiller gældende ret, fordi der har været tvivl efter en principafgørelse fra Ankestyrelsen. Børnelærdom er ikke et passende ord. Baggrunden for, at vi er gået ind i sagen, er, at kommuner har forstået principafgørelsen sådan, at fejl i forhold til partshøringer er lig med ugyldighed. Men sådan er det ikke nødvendigvis, siger Karsten Thystrup.

LÆS OGSÅ: Her er brevet, der lammer kærestepenge-sagerne

Han uddyber:

- Jeg er glad for den dialog, der har været mellem KL og Ankestyrelsen. Det var blevet dyrt for kommunerne, hvis Ankestyrelsen havde fastholdt, at mindre fejl var det samme som ugyldige afgørelser.

Kræver undersøgelse

Enhedslistens Finn Sørensen giver ikke meget for KL's forklaring.

- Uanset hvad KL siger, laver det ikke om på, at der her er tale om den største forvaltningsmæssige skandale i nyere tid. Når ministeren skal i samråd i april, vil jeg kræve en tilbundsgående undersøgelse af sagen. Jeg vil desuden forlange, at ministeren lægger politisk pres på kommunerne, så alle berørte borgere får genoptaget deres sag. De skal også have besked om, hvad genoptagelsen betyder for dem, siger Finn Sørensen.

KL har ikke lavet et skøn over, hvor stor den samlede regning vil blive for kommunerne.

KL's juridiske chef fastholder, at det var på sin plads at anbefale alle landets kommuner at klappe hesten i forhold til at efterbetale trukken kontanthjælp trods fejl.

"Ikke en sejr eller det modsatte"

LÆS OGSÅ: Arbejdsløse Ulrik: Københavns Kommune leger Gud

- Den tvivl, som Ankestyrelsens principafgørelse gav anledning til, var så alvorlig, at det var nødvendigt, at vi bistod kommunerne. Det her er ikke en sejr eller det modsatte for KL, men en opgave vi var nødt til at tage på os, siger Karsten Thystrup, der vurderer, at KL og Ankestyrelsen nu er på linje med hinanden.

LÆS OGSÅ: Fik bolle-brev fra kommunen: Nu får Sigrid penge tilbage

Skal alle sager genoptages?

En kommune skal kun tage sager op, hvis kommunen er i tvivl om fejlenes væsentlighed. En genoptagelse af en sag kan føre til, at fejlen er uvæsentlig, siger han.

Kommuner kan ikke tøve længere

Mange kommuner har stillet sager i bero, fordi de har afventet KL's redegørelse, men den går ikke længere.

KL skriver følgende:

"En eventuel prøvelse af Ankestyrelsens afgørelse ved domstolene har heller
ikke opsættende virkning."

LÆS OGSÅ: Kommune i brev til borger: I boller sammen

Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen (S) har ingen kommentarer til KL's redegørelse. Ministeriet henviser til de svar, som ministeren gav i Folketingssalen onsdag.

LÆS OGSÅ: Minister til kommuner: I piver over kæreste-sager

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.